U Kuala Lumpuru pretresen ured Al Jazeere

Stojimo iza našeg izvještavanja, rekao je direktor Al Jazeere English (Al Jazeera)

Malezijska policija pretresla je ured Al Jazeere u Kuala Lumpuru i zaplijenila dva računara, objavila je medijska mreža, ističući da je ovaj incident “korak više u vladinom suzbijanju slobode medije”.

Pretres je uslijedio nakon što su vlasti u Maleziji objavile da istražuju Al Jazeeru zbog podmetanja, klevete i kršenja državnog Zakona o komunikacijama i multimediji.

Istraga se vrši zbog izvještavanja o radnicima migrantima koji su radili tokom pandemije korona virusa.

Giles Trendle, direktor Al Jazeere English, rekao je da je mreža “ozbiljno zabrinuta” zbog racije i novih optužbi te je pozvao vladu Malezije da odmah prekine kriminalnu istragu protiv novinara mreže.

‘Novinarstvo nije zločin’

“Racija i zapljena računara predstavlja zabrinjavajuću eskalaciju u suzbijanju medijskih sloboda i pokazuje na šta su sve spremni kako bi zastrašili novinare”, naveo je Trendle.

“Al Jazeera stoji uz svoje novinare, mi stojimo iza našeg izvještavanja. Naši uposlenici su radili svoj posao i nemaju se za šta izviniti. Novinarstvo nije zločin”, poručio je.

Racija je uslijedila skoro mjesec dana nakon što je malezijska policija ispitivala sedam novinara Al Jazeere zbog dokumentarca Locked Up in Malaysia's Lockdown koji je emitovan 3. jula.

Nakon objave tog dokumentaraca Al Jazeera je rekla da su njeni uposlenici i osobe koje su intervjuisane za potrebe dokumentarca suočene sa zlostavljanjem, prijetnjama smrću te otkrivanjem njihovih ličnih podataka na društvenim mrežama.

‘Lov na vještice’

Mohamad Rayhan Kabir iz Bangladeša koji je intervuisan za ovaj kratki film uhapšen je 24. jula, a vlasti su saopćile da će biti deportovan te da će mu biti zabranjen ulazak u Maleziju.

Malezijski dužnosnici kritikovali su istraživačku emisiju 101 East. Ministar komunikacija Saifuddin Abdulla, također je rekao kako Al Jazeera nije tražila dozvolu za snimanje filma što je mreža demantirala, pojašnjavajući da je 101 East sedmična emisija o trenutnim aferama koja ne spada u kategoriju filmova za koje je potrebna licenca.

Amnesty International Malezije izrazila je zabrinutost zbog pretresa Al Jazeerinog ureda u Kuala Lumpuru.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvali su Maleziju da odustane od slučaja protiv Al Jazeere i da novinarima omogući da rade svoj posao.

Shawn Crispin iz Odbora za zaštitu novinara nazvao je istragu protiv Al Jazeere “lovom na vještice” i rekao da vlada premijera Muhyiddina Yassina “treba prestati tretirati novinare kao kriminalce i dopustiti im da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa bez straha od odmazde”.

Izvor: Al Jazeera