Španija: Pala nezaposlenost u julu, prvi put od februara

Gotovo 712.000 Španaca je izašlo iz državnog programa ERTE za pomoć radnicima koji su privremeno otpušteni (EPA)
Gotovo 712.000 Španaca je izašlo iz državnog programa ERTE za pomoć radnicima koji su privremeno otpušteni (EPA)

Španija je u julu registrirala prvi pad broja nezaposlenih od februara 2020, jer je sve više firmi počelo ponovo da radi nakon višemjesečne obustave poslovanja zbog mjera za zaustavljanje epidemije korona virusa, pokazali su podaci Ministarstva rada.

Broj građana Španije koji su registrirani kao nezaposleni smanjio se u julu za 2,33 posto u odnosu na mjesec ranije, ili za 89.849 osoba, što je najveći pad zabilježen za mjesec jul od 1997. godine, saopćilo je ministarstvo, a prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ipak, 3,77 miliona ljudi je i dalje bez posla širom zemlje, što je za 761.601 osoba više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stabilan samo sektor poljoprivrede

“Rast zapošljavanja, gdje je cifra udvostručena u odnosu na april, ukazuje na snažan oporavak privredne aktivnosti”, napisala je na Twitteru ministrica rada Yolanda Diaz.

Nezaposlenost je pala u svim sektorima, osim u poljoprivredi gdje je zabilježen rast na 5,9 procenata zbog završetka berbe voća.

Broj nezaposlenih je u junu porastao za 0,13 posto, iako su ukinute COVID mjere zatvaranja na nivou cijele države.

Gotovo 712.000 Španaca je izašlo iz državnog programa ERTE za pomoć radnicima koji su privremeno otpušteni, objavilo je u odvojenom saopćenju Ministarstvo socijalnog osiguranja, što znači da je iz tog programa izašlo gotovo dvije trećine zaposlenih koji su bili na prinudnom odmoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Španska vlada pokušava spasiti turistički sektor, dok britanska i njemačka upozoravaju svoje građane da izbjegavaju tu zemlju tokom vrhunca ljetne sezone. Nakon višemjesečnih restrikcija, turizam je ključan za oporavak španske ekonomije, ali stručnjaci upozoravaju kako će taj proces biti dug i mukotrpan. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO