Rusija: Američko postavljanje raketa zahtijevaće hitan odgovor

Moskva će odmah odgovoriti na američko postavljanje kopnenih raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa (Arhiva)
Moskva će odmah odgovoriti na američko postavljanje kopnenih raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa (Arhiva)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da će Moskva odmah odgovoriti na američko postavljanje kopnenih raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa u različitim dijelovima svijeta, prenosi Tanjug.

U komentaru ministarstva, povodom godišnjice od prestanka važenja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ocjenjuje se da raspoređivanjem takvih raketnih sistema u svijetu “ozbiljno ugrožava regionalnu i globalnu sigurnost kao i da će to dovesti do nove “opasne faze u trci u naoružavanju”, prenosi TAS S.

Hitno reagovanje

“Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih prijetnji svojoj teritoriji, što će za nas imati strateška svojstva. Ovo će zahtijevati hitno reagovanje, bez obzira na to kakve će rakete biti raspoređene, bilo da su one nuklearne ili ne”, naglasilo je ministarstvo.

Ističe se da je jedini razuman i opravdan dalji korak zajednička potraga za uzajamno prihvatljivim rješenjem trenutne situacije uz pomoć političkih i diplomatskih sredstava.

“Rusija ostaje otvorena za ravnopravan i konstruktivan rad na vraćanju povjerenja i jačanju međunarodne sigurnosti i strateške stabilnosti. Nadamo se da će američka strana pokazati sličan interes i odgovornost”, zaključuje rusko ministarstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO