Pregovori tri afričke države zbog brane na Nilu

Objava Etiopije o punjenju brane povećala je strahove i konfuziju u Sudanu i Egiptu, kroz koje Nil teče nizvodno (EPA)

Etiopija, Egipat i Sudan su u ponedjeljak nastavili pregovore radi rješavanja dugogodišnjeg spora oko velike brane GERD koju Etiopija gradi na rijeci Plavi Nil, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Pregovori su nastavljeni dan nakon što su deseci hiljada Etiopljana preplavile ulice u Adis Abebi, slaveći prvu fazu punjenja rezervoara brane, čija je zapremina 74 milijarde kubnih metara.

Objava Etiopije o punjenju brane povećala je strahove i konfuziju u Sudanu i Egiptu, kroz koje Nil teče nizvodno.

I Kartum i Kairo su se više puta usprotivili punjenju velikog rezervoara bez dogovora zemalja u basenu rijeke Nil.

Etiopija navodi da će brana osigurati električnu energiju milionima stanovnika, da će doprinijeti njihovom izlasku iz siromaštva i da će zemlja zahvaljujući njoj postati veliki izvoznik struje.

Ključna pitanja pregovora

S druge strane, Egipat, koji snabdijeva svojih stotinu miliona stanovnika vodom iz Nila, navodi da brana koja zadržava dotok predstavlja „egzistencijalnu prijetnju“.

Sudan, koji se nalazi između Etiopije i Egipta, strahuje da bi projekat mogao ugroziti njegove brane, iako bi trebao imati koristi od brane GERD, kao što su pristup jeftinoj struji i smanjenje poplava.

Plavi Nil i Bijeli Nil se blizu Kartuma ulivaju u rijeku Nil koja teče kroz Egipat i ulijeva se u Sredozemno more.

Ključna pitanja u pregovorima su koliko vode će Etiopija puštati nizvodno, ka Egiptu, u slučaju višegodišnje suše, te kako će države riješavati eventualne buduće sporove.

Izvor: Agencije


Povezane

Etiopske vlasti već nekoliko godina užurbano rade na najvećem hidroenergetskom projektu Afrike, uz samu granicu sa Sudanom. Trebali bi početi punjenje najveće brane u Africi, uprkos nedostatku sporazuma o korištenju tih vodenih resursa sa Sudanom i Egiptom.

Published On 23 Jul 2020

U Etiopiji, počelo je punjenje rezervoara kontroverzne brane na Plavome Nilu, kazao je resorni ministar te zemlje. Egipat i Sudan tražili su od Etiopije da ne puni branu dok ne bude postignut sporazum o tome. Multilateralni pregovori o brani na Plavome Nilu traju gotovo desetljeće. Etiopske vlasti tvrde kako je ona ključna za razvoj zemlje […]

Published On 15 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO