Pompeo i talibani o mirovnom procesu u Afganistanu

Talibani su dogovorom pristali da neće dozvoliti Al-Kaida, ISIL-u niti bilo kojoj drugoj naoružanoj grupi da djeluju na područjima koja oni kontroliraju (EPA)
Talibani su dogovorom pristali da neće dozvoliti Al-Kaida, ISIL-u niti bilo kojoj drugoj naoružanoj grupi da djeluju na područjima koja oni kontroliraju (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo i glavni pregovarač talibana Mula Abdul Ghani Baradar održali su video sastanak, na kome su razgovarali o mirovnom procesu u Afganistanu, saopćio je glasnogovornik talibana u Dohi Suhail Shaheen.

Kako je Pompeo naveo na svom nalogu na Twitteru, on je s Baradarom, koji se nalazi u Kataru, razgovarao i o pitanju zatvorenika, čije oslobađanje pobunjenici zahtijevaju od afganistanske vlade, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

SAD se, u skladu s dogovorom postignutim s talibanima, povukao iz pet vojnih baza u Afganistanu, saopćio je zvaničnik Pentagona sredinom prošlog mjeseca.

Dogovor s talibanima

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da je riječ o bazama u provincijama Helmand, Uruzgan, Paktika i Laghman, prenijela je Anadolija.

Prema dogovoru, SAD je imao 135 dana da ispuni obećanje o smanjenju trupa u Afganistanu s gotovo 14.000 na 8.600, a rok je istekao sredinom jula.

Dogovor je potpisan 29. februara, a za cilj ima smanjenje nasilja u nadi o uspostavljanju bilateralnih pregovora između afganistanske vlade i talibana kako bi bio okončan konflikt koji traje osamnaest godina.

Talibani su pristali da neće dozvoliti mreži Al-Kaida, grupi  Islamska država Irak i Levant (ISIL) niti bilo kojoj drugoj naoružanoj grupi da djeluju na područjima koja oni kontroliraju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO