Njujorški tužilac istražuje Trumpa zbog prevare

Početkom jula američki Vrhovni sud odbacio je Trumpovo pozivanje na predsjednički imunitet u kaznenim istragama (EPA)
Početkom jula američki Vrhovni sud odbacio je Trumpovo pozivanje na predsjednički imunitet u kaznenim istragama (EPA)

Njujorški tužilac u ponedjeljak je, u pokušaju da dođe do finansijskih podataka američkog predsjednika, objelodanio da istražuje Donalda Trumpa i njegovu kompaniju zbog moguće prevare na području osiguranja i bankarstva što je mnogo širi razmjer istrage nego što je do sada bilo poznato.

Okružni državni advokat Cyrus Vance to je otkrio u ponedjeljak u podnescima sudu u kojima tvrdi da bi se Trumpovu računovodstvenu kompaniju trebalo prisiliti na saradnju subpoenom – obvezujućim nalogom kojim se traže njegove godišnje porezne prijave, prenosi Hina, pozivajući se na dpa i Reuters.

Upitan o istrazi Trump je kazao kako vjeruje da je žrtva političkog “lova na vještice” što su “poslovi demokrata” i što je počelo prije nego što je stupio na dužnost predsjednika.

Subpoena je izdata u okviru istrage koja se vodi pred velikom porotom i za koju se dosad vjerovalo da je usmjerena na isplate kojima se željelo ušutkati dvije žene koje tvrde da su imale afere s bivšim “kraljem nekretnina”.

Pozivanje na predsjednički imunitet

Podnesak njujorškog tužioca odgovor je na prošlosedmični pokušaj Trumpovih ličnih advokata da blokiraju subpoenu tvrdeći da je “preširoka” i da nije podnesena u dobroj vjeri.

Vance je kazao kako se Trumpovi advokati oslanjaju na pogrešnu pretpostavku da je predmet istrage samo novac za kupovanje šutnje.

Tužilac je u podnesku utvrdio da postoje nedemantirani novinski izvještaji o mogućem opsežnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju Trumpove organizacije što predstavlja pravnu osnovu za subpoenu.

Početkom jula američki Vrhovni sud odbacio je Trumpovo pozivanje na predsjednički imunitet u kaznenim istragama otvarajući put da Vance dođe do traženih poreznih prijava.

Vrhovni sud nije naredio i predaju tih prijava njujorškom tužiocu i ostavio je Trumpu prostor za daljnju pravnu bitku protiv subpoene pred nižim sudovima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO