Netanyahu prijeti Hezbollahu

Napetost je pojačana poslije nedavnog izraelskog udara iz zraka u Siriji u kojem je ubijen jedan borac Hezbollaha i u očekivanju da će se ta proiranska šiitska organizacija osvetiti (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu upozorio je u utorak libanski pokret Hezbollah i druge organizacije da njegova država neće oklijevati da poduzme dalje akcije pošto su izraelske snage saopćile da su osujetile pokušaj ubacivanja boraca iz susjedne Sirije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

„Pogodili smo grupu i sada smo pogodili one koji su je poslali. Uradit ćemo ono što je neophodno da se branimo. Sugerišem svima njima, uključujući Hezbollah, da to uzmu u obzir“, rekao je on obilazeći jednu vojnu bazu.

Izraelska vojska je kasno sinoć saopćila da je napala ciljeve u Siriji nekoliko sati pošto su borci pokušali podmetnuti eksploziv na dijelu Golanske visoravni pod kontrolom Izraela.

Četiri osobe koje su to pokušale, u vrijeme pojačane napetosti na sjevernoj granici Izraela, u izraelskom su udaru, kako se vjeruje, ubijene, navode agencije.

Pokušaj ubacivanja boraca

Napetost je pojačana poslije nedavnog izraelskog udara iz zraka u Siriji u kojem je ubijen jedan borac Hezbollaha i u očekivanju da će se ta proiranska šiitska organizacija osvetiti.

Poslije ubistva pripadnika Hezbollaha dio Golanske visoravni pod kontrolom Izraela pogođen je eksplozivom ispaljenim iz Sirije i izraelska vojska je odgovorila napadom na sirijske vojne pozicije i pojačavanjem svojih snaga u tom području.

Izvor: Agencije