EU izdvaja 400 miliona eura za vakcine za zemlje s niskim prihodima

Projekat Covax želi da kupi dvije milijarde doza do kraja 2021. (EPA)

Evropska komisija će izdvojiti 400 miliona eura u okviru međunarodnog mehanizma Covax za pomoć u kupovini i isporuci doza budućih vakcina protiv virusa COVID-19 za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, najavljeno je u Briselu, prenosi Tanjug.

Projekat Covax, koji zajedno vode Gavi, Savez za vakcine, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), za cilj ima da ubrza razvoj i proizvodnju COVID-19 vakcina, ali i da garantuje pošten i ravnopravan pristup za svaku zemlju svijeta.

Globalna solidarnost

“Nećemo biti sigurni dok svi, bilo u Evropi ili u svijetu, ne budu sigurni. Potrebna nam je globalna solidarnost. Doprinos Evropske komisije Covaxu dovodi nas korak bliže ovom cilju”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Projekat Covax, kao mehanizam osiguranja za zemlje zabrinute za osiguravanje pristupa vakcinama, ali i za proizvođače, želi da kupi dvije milijarde doza do kraja 2021. pregovarajući sa različitim dobavljačima koji pokrivaju različite naučne tehnologije, vrijeme isporuke i cijene, navode u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO