Ruski avioni presreli bombarder SAD-a na nesiguran način

Američki bombarder B-52 preletio je iznad više od 30 država Sjevernoatlantske alijanse u petak (EPA)
Američki bombarder B-52 preletio je iznad više od 30 država Sjevernoatlantske alijanse u petak (EPA)

Dva ruska aviona su u petak na “nesiguran, neprofesionalan” način presrela američki bombarder B-52 iznad Crnog mora i međunarodnih voda, navedeno je u saopćenju glasnogovornika Zračnih snaga SAD-a u Evropi i Zračnih snaga Afrike.

Ruski piloti prošli su više puta na oko 30 metara od “nosa” B-52, čime su izazvali turbulencije u bombarderu i ograničili njegovu mogućnost manevriranja, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

U saopćenju se navodi kako ovakvi potezi povećavaju mogućost za sudar u zraku, da su nepotrebni i u suprotnosti s dobrom praksom u avijaciji i međunarodnim pravilima o letenju.

‘Demonstracija’ solidarnosti u Alijansi

Američki bombarder B-52 preletio je iznad više od 30 država Sjevernoatlantske alijanse u petak kako bi “demonstrirao” NATO solidarnost, poboljšao spremnost i pružio mogućnosti za obuku usmjerenu na kompatibilnost za sve avijacijske posade iz SAD-a i saveznika NATO-a, navedeno je u saopćenju.

Demonstracija američke vojne sposobnosti uslijedila je usred stalnih tenzija s Rusijom i pitanja koja se tiču posvećenosti administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Alijansi, nakon skorašnje odluke da smanji trupe u Evropi.

Posljednjih sedmica učestali su izvještaji kako ruskih, tako i drugih agencija o ruskom presretanju američkih i NATO aviona iznad Crnog mora, Baltika i na drugim lokacijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO