Opozicija u Bjelorusiji osniva politički pokret

Koordinaciono vijeće poziva da se održavanje antivladinih protesta širom Bjelorusije i dalje nastavi (EPA)

Opozicija u Bjelorusiji planira osnovati svoj politički pokret u zemlji, saopćila je glasnogovornica opozicionog Koordinacionog vijeća Marija Kolesnikova.

U videosnimku koji je emitiran uživo na YouTubeu potvrdila je da opozicija namjerava osnovati svoj politički pokret i kako će se Koordinaciono vijeće vratiti ovom pitanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Istakla je da u posljednjih 20 godina nijedna nova politička stranka nije registrirana u zemlji i ocijenila da takva situacija ukazuje na to da mehanizmi formiranja i registracije političkih stranaka u Bjelorusiji ne funkcioniraju, ili bar ne kako bi trebalo, kao ni drugi zakoni u toj državi.

Kolesnikova je kazala da članovi Koordinacionog vijeća rade besplatno, na dobrovoljnoj osnovi, te da se niko od njih nije obratio Zapadu za finansijsku pomoć.

“Iz medija smo saznali za 53 miliona eura o kojoj su govorili zvaničnici Evropske unije, ali mi to nismo tražili”, izjavila je ona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 19. augusta izjavila da će EU izvršiti raspodjelu sredstava Bjelorusiji, u okviru postojećih programa evropske pomoći toj zemlji, i to na takav način koji osigurava da novac ne dobije Vlada, nego opozicija.

Sporni predsjednički izbori

Također je rekla da je EK spreman Bjelorusiji staviti na raspolaganje dodatnih 53 miliona eura, od toga 50 miliona eura za borbu protiv pandemije korona virusa.

U Bjelorusiji su 9. augusta održani predsjednički izbori, na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobjedu odnio Aleksandar Lukašenko, osvojivši 80,1 posto glasova.

Opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska je, kako vlasti tvrde, osvojila 10,12 posto glasova.

Tihanovska je odbila priznati rezultate izbora i napustila Bjelorusiju, a trenutno se nalazi u Litvaniji.

Nakon održavanja izbora, u prijestolnici Minsku i više gradova izbili su protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Koordinaciono vijeće poziva da se održavanje antivladinih protesta širom Bjelorusije i dalje nastavi.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada