Erdogan: Turska neće saviti vrat pod prijetnjama i ucjenama

Recep Tayyip Erdogan je predvodio državni vrh na svečanom skupu u kompleksu Anitkabir (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako njegova država, naročito na istočnom Mediteranu, neće saviti vrat na prijetnje, zastrašivanja i ucjene.

U Turskoj se obilježava Dan pobjede, praznik posvećen sjećanju na pobjedu koju su u Ratu za nezavisnost 1922. godine izvojevale turske snage predvođene vojskovođom i osnivačem savremene Republike Mustafom Kemalom Ataturkom.

Erdogan je predvodio državni vrh na svečanom skupu u kompleksu Anitkabir, Mauzoleju Ataturka u Ankari, prenosi Anadolija.

“Značajni uspjesi koje smo postigli na različitim poljima jasan su pokazatelj naše volje za zaštitom prava i interesa naše zemlje. Odlučni smo u 2023. godinu, kada ćemo proslaviti 100. godišnjicu naše Republike, ući kao snažnija, nezavisnija i prosperitetnija zemlja na ekonomskom, vojnom, političkom i diplomatskom planu”, istakao je on.

Sjećanje na Rat za nezavisnost

Dodao je kako “Turska, naročito na istočnom Mediteranu, neće saviti vrat pred jezikom prijetnji, zastrašivanja i ucjena”.

“Nastavit će braniti svoja prava, koja proizlaze iz međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma”, poručio je Erdogan.

Na današnji dan, prije 98 godina, turske snage su predvođene Ataturkom, zabilježile pobjedu u Bici na Dumlupinaru, koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku, nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Izvor: Agencije