Do 2030. na putevima u svijetu 31,1 milion elektičnih vozila

Sve više modela znači da će električna vozila za mnoge postati pristupačniji izbor (EPA)

Do kraja decenije, trećina ukupne prodaje novih automobila na svijetu bit će električna vozila, pokazuje posljednje istraživanje konsultantske kompanije Deloitte “Električna vozila: postavljanje smjera za 2030. godinu“.

Uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija COVID-19, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila rasti.

Istraživanje procjenjuje da će prodaja električnih vozila dostići 11,2 miliona u 2025. godini i 31,1 milion do 2030. godine kada bi električna vozila predstavljala oko 81 posto svih prodatih novih električnih vozila.

Deloitte je identifikovao ključni faktor rasta prodaje električnih vozila u narednih deset godina kao promjenu sentimenta potrošača, jer mnoge prepreke za prihvatanje električnih vozila postepeno nestaju.

“Visoke cene električnih vozila još uvek ograničavaju neke kupce, ali kako se njihov trošak sve više izjednačava s benzinskim i dizelskim ekvivalentima, broj potencijalnih kupaca trebalo bi da se poveća”, kaže direktor beogradske kancelarije Deloittea i glavni partner u Sektoru za finansijski konsalting, Darko Stanisavić, prenio je Tanjug.

Sve više modela novih električnih vozila, dodaje, u kombinaciji s rastućim tržištem polovnih električnih vozila, znači da će električna vozila za mnoge postati pristupačniji izbor.

Infrastruktura sve bolja

“Prevazilaženje zabrinutosti potrošača oko dometa vožnje i utisak nedostatka infrastrukture za punjenje bit će važni faktori jer sve više vozača razmišlja o pogodnostima prelaska na električna vozila“.

Dodatni faktori koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila uključuju povoljno regulatorno okruženje, bilo da je reč o finansijskim podsticajima ili ciljevima smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržištu.

Zatim, s obzirom da službeni automobili i vozni park i dalje predstavljaju većinu ukupne prodaje novih automobila, prelazak na električna vozila na korporativnom nivou dodatno će poboljšati globalni prelazak na električna vozila, ocjenjuje se u saopštenju.

Mjere ograničavanja kretanja kao odgovor na izbijanje pandemije COVID-19 dovele su do velikih poremećaja u međunarodnim lancima snabdjevanja i privremenog zatvaranja predstavništava.

“Iako je ukupna prodaja automobila opala u ovom periodu, električna vozila su pokazala otpornost u nekim regionima u poređenju sa ostatkom tržišta. Vrhunac prodaje benzinskih i dizelskih vozila je najverovatnije nastupio, iako relativno nezapaženo. Kako se ukupna godišnja prodaja automobila neće vratiti na nivo pre pandemije do 2024. godine, čak i ako se vrati rast prodaje na tržištu benzinskih i dizel vozila, verovatno će uskoro uslediti njihov pad tržišnog udela”, rekao je Stanisavić.

Izvor: Agencije