Sjeverna Koreja emitirala niz misterioznih brojeva na YouTube

Ovo je prvi put da je Pjongjang koristio globalnu platformu za razmjenu videosnimaka za slanje kodiranih poruka (EPA)

Sjeverna Koreja je u subotu ujutro, po prvi put na YouTube, emitirala niz misterioznih brojeva, za koje se pretpostavlja da su šifrirane poruke njenim špijunima na Jugu.

Na YouTube nalogu državnog radija Pjongjang objavljen je videosnimak u kojem je spikerica pročitala ono što je opisala kao “zadatak revizije informacione tehnologije na udaljenom univerzitetu za obrazovanje za agente br. 719 ekspedicije”, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Ponavljala je fraze, poput “br. 23 na stranici 564, br. 19 na stranici 479”, tokom otprilike jednog minuta u klipu, koji je pogledan 2.500 puta do 11:00 sati po lokalnom vremenu.

Brojevi nisu emitirani na radiju, prenosi Tanjug.

EU i SAD opet produžili sankcije

Sjeverna Koreja je emitirala takve naizgled nasumične brojeve preko radija još od perioda Hladnog rata, a posljednji put 7. i 13. marta.

Ovo je prvi put da je Pjongjang koristio globalnu platformu za razmjenu videosnimaka za slanje očigledno kodiranih poruka.

Sjeverna Koreja nalazi se pod snažnim svjetskim sankcijama zbog nuklearne aktivnosti te zemlje.

Evropska unija sankcije Sjevernoj Koroji ponovo je produžila u julu za još jednu godinu.

U saopćenju Evropskog vijeća navodi se da se sankcije koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine odnose na 57 osoba i devet ustanova i organizacija.

Sankcije se provode zbog nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje, testiranja balističkih raketa i drugog oružja za masovno uništenje, kojim ova zemlja krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nroda.

Američki predsjednik Donald Trump također je objavio da su i Sjedinjene Američke Države produžile sankcije Sjevernoj Koreji za još godinu dana.

‘Nuklearna sigurnost i budućnost’

S druge strane, vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavljuje da će nuklearni kapaciteti njegove zemlje trajno garantirati njenu “nacionalnu sigurnost i budućnost”.

Novinska agencija Južne Koreje Yonhap navodi da je Kim u obraćanju u Pjongjangu krajem jula, povodom obilježavanja 67. godišnjice kraja Korejskog rata 1950-53, nagovijestio da Sjeverna Koreja nema namjeru odustati od nuklearnog oružja, koje vidi kao osnovno sredstvo odvraćanja.

“Zahvaljujući našem pouzdanom i efikasnom sistemu odvraćanja od rata u cilju samoodbrane, više neće biti rata na ovom području, a naša nacionalna sigurnost i budućnost će trajno biti zagarantovani”, poručio je Kim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO