Policija u Berlinu prekinula proteste protivnika mjera protiv COVID-19

Na proteste je pozvala inicijativa 'Queerdenken 711' iz Stuttgarta, ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (EPA)

Hiljade protivnika nošenja zaštitnih maski i mjera zaštite protiv korona virusa izašli su na ulice nekoliko evropskih gradova, a na skupu u Berlinu privedeno je 300 osoba nakon sukoba pobornika krajnje desnice i policije, navodi AFP prenosi Hina.

Berlinski gradski pročelnik za unutarnje poslove Andreas Geisel je rekao da je oko 200 osoba privedeno ispred ruske ambasade nakon što su bacali kamenje i boce na policajce, i većina je kasnije puštena. Nitko nije ozlijeđen. 

Prema podacima vlasti ukupno je oko 38.000 osoba sudjelovalo, većinom mirno, na skupu tokom kojeg su organizatori pozvali na okončanje svih mjera protiv novog korona virusa.

Policija u Berlinu prethodno je naredila prekid protesta, zbog nepridržavanja pravila o nošenju maski i održavanja razmaka, saopćila je policija u subotu.

“Nažalost, ne preostaje nam ništa drugo: organizatorima protesta smo saopćili odluku o prekidu protesta, jer dosadašnja upozorenja nisu urodila pridržavanjem uvjeta za održavanje protesta”, saopćila je policija preko Twittera.

Nakon što je sud ukinuo zabranu protesta protivnika mjera protiv širenja pandemija korona virusa, koji je prije nekoliko dana izdao grad Berlin, policija je objavila da će protest biti toleriran jedino ako se učesnici budu pridržavali pravila o razmaku i nošenju zaštitnih maski, što nije bio slučaj.

“Pravilo o održavanju razmaka, uprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano”, piše u saopćenju policije.

‘Miješana publika’ među demonstrantima

Na protest je pozvala inicijativa “Queerdenken 711” iz Stuttgarta, ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Demonstranti su u Berlin počeli stizati od ranog jutra, a u koloni su se mogle vidjeti mnogobrojne zastava Rusije, Njemačke ali i zastave nekadašnjeg Njemačkog carstva.

Demonsteranti su tražili odlazak kancelarke Angele Merkel i ukidanje svih mjera borbe protiv korona virusa, a nosili su i transparente s članovima njemačke vlade u zatvoreničkim odorama.

Mediji javljaju o “miješanoj publici” među demonstrantima: od kompletnih porodica, do pripadnika ekstremne desnice.

Među demonstrante protiv mjera borbe protiv širenja zaraze do sada su se ubacivali pripadnici krajnje desnice i takozvani Građana Reicha, pri čemu se radi o grupacijama koje negiraju postojanja Savezne Republike Njemačke.

Polija je ranije izjavila da je spremna u subotu za velike proteste.

Merkel: Ovo je ozbiljna stvar

Brojna policijska vozila od subote ujutro parkirana su ispred Brandenburških vrata, u centru grada, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Zapovjednica berlinske policije Barbara Slowik ranije u petak je najavila da ako se subotnje demonstracije održe policajci će ih “vrlo brzo” okončati ne budu li se poštivale mjere, što se i desilo.

Njemačka uspješnije od mnogih evropskih zemalja upravlja korona virusom te ima nisku stopu smrtnosti.

U posljednjim sedmicama povećava se broj zaraženih, kao i u većini zemalja.

Kancelarka Angela Merkel u petak je apelirala na građane da se ne opuste u borbi protiv korona virusa.

“Ovo je ozbiljna stvar, kao što je uvijek i bila. Morate je i dalje uzimati za ozbiljno”, kazala je Merkel.

Izvor: Agencije