Nove turske vojne vježbe u istočnom Sredozemlju

Ankara i Atina posljednjih dana provodile su rivalske manevre, izazivajući zabrinutost evropskih država (EPA)

Turska je u subotu počela nove vojne vježbe u istočnom Sredozemlju, koje trebaju trajati dvije sedmice, kao znak da će se produžiti tenzije između Ankare i Atine vezane za podjelu energetskih resursa u toj oblasti.

U pomorskoj objavi (Navtex) u petak navečer turska ratna mornarica saopćila je da će izvesti vježbe gađanja od 29. augusta do 11. septembra u zoni kod južnog turskog grada Anamura, sjeverno od Kipra, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Zvanična Ankara je još u četvrtak najavila da će se vježbe gađanja odvijati u utorak i srijedu u zoni koja se nalazi više istočno.

Vojne vježbe odvijaju se u kontekstu jakih tenzija u istočnom Sredozemlju, gdje je otkriće znatnih rezervi plina posljednjih godina oživjelo stari teritorijalni spor između Turske, s jedne strane, i Grčke i Kipra, s druge strane.

Ankara i Atina posljednjih dana provodile su rivalske manevre, izazivajući zabrinutost evropskih država.

EU sankcijama prijeti Ankari

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je u petak da su turski lovci prethodnog dana presreli šest grčkih letjelica koje su se približavale zoni gdje se nalazi turski brod za istraživanje nafte i primorali ih da se vrate nazad.

Raspoređivanje tog turskog broda za istraživanje ležišta plina i nafte 10. augusta u vodama na koje Grčka polaže pravo pokrenulo je najnoviju eskalaciju.

Zabrinuta Evropska unija u petak je zaprijetila novim sankcijama Turskoj ukoliko ne bude napretka u dijalogu između Ankare i Atine.

“Činjenica da EU poziva na dijalog, s jedne strane, a priprema druge planove, s druge strane, odražava nedostatak iskrenosti”, rekao je u subotu turski potpredsjednik Fuat Oktay.

“Znamo diplomatski jezik, ali Turska neće oklijevati da učini šta treba da odbrani svoje interese.”

Izvor: Agencije