‘Vakcinalni nacionalizam’ ugrožava platformu WHO-a

Stručnjaci upozoravaju da bi bogate zemlje mogle pokupovati veće količine vakcina, na štetu siromašnijih zemalja (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trebala bi sljedeće sedmice primiti interes država voljnih da sudjeluju u njenoj globalnoj platformi za masovno vakcinisanje protiv korona virusa, nazvanoj COVAX, ali je već morala smanjiti svoje ambicije u tom pogledu.

Iako je više od 170 zemalja podnijelo neobavezujuće izraze interesa, SAD, Japan, Velika Britanija i Evropska unija samostalno su sklopili sporazume s ciljem osiguravanja stotina miliona vakcina za vlastite građane, ignorirajući upozorenja WHO-a da će “vakcinalni nacionalizam” ograničiti globalnu dostupnost vakcina.

Stručnjaci stoga upozoravaju da se, ukoliko veći broj bogatih zemalja bude krenuo istim putem, strategija WHO-a u borbi protiv pandemije, koja podrazumijeva globalnost i ravnopravan pristup vakcinama, može suočiti s propašću.

Plan je dvije milijarde doza

“Ukoliko se to desi, prilično je jasno da bi količine vakcina dostupne svim drugim zemljama bile nedovoljne, naročito u prvih šest do devet mjeseci”, kaže za Reuters Alex Harris, direktor za globalnu politiku dobrotvorne zdravstvene organizacije Wellcome Trust, prenosi Tanjug.

Rok za podnošenje izraza interesja za učešće u platformi COVAX ističe u ponedjeljak, 31. augusta.

Platformom je za sada obuhvaćeno devet potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a plan je da zemljama potpisnicama te inicijative do kraja sljedeće godine budu obezbjeđene ukupno dvije milijarde doza vakcina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO