‘Vakcinalni nacionalizam’ ugrožava platformu WHO-a

Stručnjaci upozoravaju da bi bogate zemlje mogle pokupovati veće količine vakcina, na štetu siromašnijih zemalja (EPA)
Stručnjaci upozoravaju da bi bogate zemlje mogle pokupovati veće količine vakcina, na štetu siromašnijih zemalja (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trebala bi sljedeće sedmice primiti interes država voljnih da sudjeluju u njenoj globalnoj platformi za masovno vakcinisanje protiv korona virusa, nazvanoj COVAX, ali je već morala smanjiti svoje ambicije u tom pogledu.

Iako je više od 170 zemalja podnijelo neobavezujuće izraze interesa, SAD, Japan, Velika Britanija i Evropska unija samostalno su sklopili sporazume s ciljem osiguravanja stotina miliona vakcina za vlastite građane, ignorirajući upozorenja WHO-a da će “vakcinalni nacionalizam” ograničiti globalnu dostupnost vakcina.

Stručnjaci stoga upozoravaju da se, ukoliko veći broj bogatih zemalja bude krenuo istim putem, strategija WHO-a u borbi protiv pandemije, koja podrazumijeva globalnost i ravnopravan pristup vakcinama, može suočiti s propašću.

Plan je dvije milijarde doza

“Ukoliko se to desi, prilično je jasno da bi količine vakcina dostupne svim drugim zemljama bile nedovoljne, naročito u prvih šest do devet mjeseci”, kaže za Reuters Alex Harris, direktor za globalnu politiku dobrotvorne zdravstvene organizacije Wellcome Trust, prenosi Tanjug.

Rok za podnošenje izraza interesja za učešće u platformi COVAX ističe u ponedjeljak, 31. augusta.

Platformom je za sada obuhvaćeno devet potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a plan je da zemljama potpisnicama te inicijative do kraja sljedeće godine budu obezbjeđene ukupno dvije milijarde doza vakcina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO