UN: Nad Jacobom Blakeom korištena prekomjerna sila

Sedam metaka u leđa Jacoba Blakea izazvali su nemire u Kenoshi, Wisconsin (EPA)

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavio je da snimke pucanja na Afroamerikanca Jacoba Blakea u Wisconsinu pokazuju policijsku upotrebu “prekomjerne” sile, koja je vjerovatno diskriminatorne prirode. 

Pucnjava u nedjelju je snimljena, video pokazuje kako je Blake upucan sedam puta u leđa, a sve promatra njegovo troje djece, prenosi Hina.

Snimka se ubrzo proširila internetom i ponovno potaknula bijes javnosti, koja je na ulicama američkih gradova od kraja maja, kada je policajac pri hapšenju ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda. 

“Od dostupnih snimaka koje smo do ovog trenutka vidjeli, čini se da je policija koristila prekomjernu silu nad Jacobom Blakeom”, rekao je UN-ov Rupert Colville tokom virtuelnog zasjedanja u Ženevi, dodavši da ta sila nije u skladu s međunarodnim standardima.

“Čini se i da je veoma izgledno da je ta sila diskriminatorna po svojoj prirodi”, naglasio je.

Žrtve na protestima u Kenoshi

Colville je glasnogovornik UN-ovog ureda visoke komesarke za ljudska prava Michelle Bachelet, čiji glas nosi moralni autoritet, no ta institucija ne može primorati države da poštuju njene preporuke.

Sedam metaka u leđa Blakea izazvali su nemire u Kenoshi, Wisconsin, gdje je tinejdžer u utorak navečer ustrijelio troje demonstranata, od kojih je dvoje umrlo.

Colville je kazao kako je to nesretni primjer “nedovoljne i labave” kontrole naoružanja američkih stanovnika.

“Trebalo bi biti nezamislivo da 17-godišnjak izlazi na ulicu s automatskom puškom i može pucati na ljude u ovako napetoj situaciji”, zaključio je glasnogovornik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO