Trump i službeno predsjednički kandidat republikanaca

Donald Trump je prihvatio nominaciju na završnoj noći Republikanske nacionalne konvencije (EPA)

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i službeno je prihvatio republikansku nominaciju, postavši tako predsjednički kandidat uoči izbora 3. novembra.

Govoreći na južnom travnjaku Bijele kuće, nije propustio napasti demokratskog suparnika Joea Bidena, prenosi Hina.

Dok se SAD bori protiv epidemije korona virusa i vala protivrasističkih demonstracija, a nacionalna ispitivanja javnog mnijenja manje od 70 dana prije izbora ga ne favoriziraju, Trump je prihvatio nominaciju svoje stranke na završnoj noći Republikanske nacionalne konvencije.

U govori je ustvrdio “kako bi pobjeda Bidena na izborima samo pogoršala krize koje opsjedaju zemlju i vodila u potpunu anarhiju”.

“Ni u jednom trenutku birači se nisu suočili s jasnijim izborom između dvije stranke, dvije vizije, dvije filozofije ili dva programa. Proveli smo posljednje četiri godine poništavajući štetu koju je Joe Biden nanio tokom posljednjih 47 godina”, kazao je Trump, referirajući se na Bidenovu karijeru američkog senatora i potpredsjednika.

Sporni govor ispred Bijele kuće

Prve tri večeri Republikanske nacionalne konvencije bile su fokusirane na pokušaje uvjeravanja Amerikanaca da su demokrate, a ne Trumpova administracija, krivi za rasne svađe u američkim gradovima, dok je obećao da će prekinuti zločine i nasilje koje pogađaju državu.

U četvrtak je Biden (77) optužio Trumpa (74) da je “bauk nasilja koristio kao političku strategiju, umjesto da rješava probleme”.

Demokrate su službeno nominirale Bidena kao predsjedničkog kandidata na konvenciji prošle sedmice.

Trumpova odluka da održi govor ispred Bijele kuće pred više od 1.500 ljudi ponovo je pokrenula kritike da Bijelu kuću koristi neprilično u stranačke svrhe i ignorira rizik od prenosa korona virusa.

“To je mjesto na kojem se osjećam dobro, to je mjesto u kojem se zemlja osjeća dobro”, odgovorio im je Trump.

Izvor: Agencije


Povezane

Potpredsjednik SAD Mike Pence iskoristio je treću noć Republikanske nacionalne konvencije da pohvali postignuća Donalda Trumpa na polju ekonomije, reda i zakona. Kritikovao je demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena zbog “napada na Ameriku” i rekao da, pod njegovim vodstvom, zemlja ne bi bila sigurna. Naša dopisnica iz Bijele kuće Kimberley Halkett donosi više detalja.

Published On 27 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO