SNHR: Assadov režim u četiri godine ubio 13.278 civila

Režim nije dijelio izvještaje o ljudskim pravima s institucijama Ujedinjenih naroda od 2004. godine (Reuters)

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) izvijestila je da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ubio najmanje 13.278 te pritvorio više od 18.600 civila u Siriji u posljednje četiri godine.

U saopćenju SNHR-a, koji dokumentira kršenja prava nad civilima, navodi se da je Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih naroda proslijeđen izvještaj o kršenju ljudskih prava od Assadovog režima u periodu od augusta 2016. do augusta 2020. godine, prenosi Anadolija.

U izjavi se naglašava da Assadov režim nije dijelio izvještaje o ljudskim pravima u zemlji s institucijama UN-a od 2004. godine.

Ubijeno 2.773 djece i 1.445 žena

Izvještaj uključuje podatke o kršenjima prava koja je režim počinio kao što su ubijanja, pritvaranja, mučenja i slobode izražavanja.

Prema izvještaju, Assadov režim je u posljednje četiri godine ubio najmanje 13.278 civila, uključujući 2.773 djece i 1.445 žena.

U istom periodu 109 civila je izgubilo život od posljedica pothranjenosti prouzrokovane opsadom Assadovog režima, a izvedena su i najmanje 52 napada hemijskim oružjem.

Izvor: Agencije


Povezane

Od početka građanskog rata prije devet godina, u Siriji je rođeno gotovo pet miliona djece. Rat je imao razarajuće posljedice na njihove živote, prisiljavajući brojne od njih da napuste školovanje kako bi pomagali porodicama. Humanitarne organizacije upozoravaju da bi duboka ekonomska kriza još veći broj djece mogla da optereti radom.

Published On 12 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO