Japanski premijer Shinzo Abe podnio ostavku

Shinzo Abe se bori protiv ulceroznog kolitisa (EPA)
Shinzo Abe se bori protiv ulceroznog kolitisa (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, podnio je  u petak ostavku zbog pogoršanog zdravlja.

“Ne mogu biti premijer ako ne mogu donositi najbolje odluke za svoj narod. Odlučio sam napustiti položaj koji zauzimam [kao premijer]”, izjavio je on, prenosi Reuters.

Godinama se bori protiv ulceroznog kolitisa, a dvije nedavne bolničke posjete unutar sedam dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja mandata kao čelnik stranke, i stoga, premijer, do septembra 2021. godine.

Njegova ostavka će potaknuti utrku za vodstvom u stranci, čiji čelnik mora biti formalno izabran u parlamentu.

Konzervativni Abe se vratio kao premijer na rijetki drugi mandat u decembru 2012. godine, obećavši da će potaknuti rast sa svojom mješavinom “Abe ekonomije”, hiperjednostavne monetarne politike, fiskalnog trošenja i reformi.

Premašio rekord praujaka Satoa

Također je obećao osnažiti japansku odbranu te preispitati pacifistički Ustav.

U ponedjeljak je Abe premašio rekord najdužeg kontinuiranog mandata na premijerskom mjestu, koji je prethodno postavio njegov praujak Eisaku Sato prije pola stoljeća.

Pod paljbom zbog nošenja s pandemijom koron avirusa i skandalima među članovima stranke, Abe je nedavno doživio opadanje podrške na jednu od najnižih nivoa tokom osam godina od kada je u premijerskom uredu.

Japan nije doživio eksplozivan porast zaraze virusom kao drugdje, no Abe je kritiziran zbog nespretnog ranog odgovora i onoga što kritičari nazivaju manjkom vodstva dok se zaraza širila.

U drugom tromjesečju Japan je pretrpio najveću ekonomsku krizu, dok je pandemija ispraznila shopping centre i srušila potražnju za automobilima i drugim izvoznim proizvodima, ostavljajući prostora za snažnije političke mjere kako bi se izbjegla dublja recesija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO