Jacob Blake došao svijesti: Zašto su me upucali toliko puta?

Pucnjava u Kenoshi izazvala je proteste, koji su prerastali u nasilne (EPA)

Afroamerikanac Jacob Blake, paralizitan od struka prema dole i vezan za bolnički krevet, nakon što je došao svijesti, uzeo je oca za ruku, zaplakao i upitao ga „Zašto su me upucali toliko puta?“.

„Dijete, nisu te trebali upucati nijednom“, odgovorio je otac, koji je govorio o dijalogu sa teško povrijeđenim sinom u intervjuu za CNN.

Jacob Blake iz američke savezne države Wisconsin, upucan je u leđa sedam puta od strane bijelog policajca koji ga je pokušavao uhapsiti ove sedmice u Kenoshi.

Blakeova djeca, starosti od tri do osam godina, gledali su pucnjavu sa zadnjeg sjedišta, kada je njihov otac pokušavao ući u automobil, a policajac otvorio vatru.

‘Zašto su pucali mom ocu u leđa’

“Djede, zašto su pucali mom ocu u leđa“, pitao je Jacobov sin, ispričao je otac upucanog Afroamerikanca.  

Jacobov otac, koji se također zove Jacob, zapitao je zašto njegovo sina drže zavezanog za krevet.

“Čemu taj hladni čelik oko njegovih članaka? Ne može ustati, čak i da hoće“, zapitao je on.

Guverner Wisconsina Tony Evers rekao je da shvata zašto je to potrebno, dok je advokat porodice Blake rekao da za to nema objašnjenja.

Pucnjava u Kenoshi izazvala je proteste, koji su prerastali u nasilne, dok je guverner Wisconsina u pomoć pozvao Nacionalnu gardu.

UN: Prekomjerna sila

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavio je da snimci pucanja na Blakea pokazuju policijsku upotrebu “prekomjerne“ sile koja je vjerojatno diskriminatorne prirode. 

“Od dostupnih snimaka koje smo do ovog trenutka vidjeli, čini se da je policija koristila prekomjernu silu nad Jacobom Blakeom”, rekao je UN-ov Rupert Colville tijekom virtuelnog zasjedanja u Ženevi, dodavši da ta sila nije u skladu s međunarodnim standardima, prenosi agencija Hina.

“Čini se i da je veoma izgledno da je ta sila diskriminatorna po svojoj prirodi“, naglasio je.

Colville je glasnogovornik UN-ovog ureda visoke komesarke za ljudska prava Michelle Bachelet čiji glas nosi moralni autoritet, no ta institucija ne može primorati države da poštuju njene preporuke. 

Izvor: Agencije


Povezane

U gradu Kenoshi, u američkoj saveznoj državi Wisconsin, otac Jacoba Blakea, Afroamerikanca kojeg je policija upucala u leđa, kaže da je njegov sin lisicama vezan za bolnički krevet, uprkos činjenici da je, usljed ranjavanja, paralizovan. Dolaskom dodatnih policijskih jedinica i Nacionalne garde, prvi put od nedjelje, kada su protesti počeli, ulice su bile relativno mirne. […]

Published On 28 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO