Izrael napao Gazu u znak odmazde za raketiranje

Izrael i Hamas razmjenjivali su vatru više puta u proteklim sedmicama (EPA)

Izraelska vojska je u petak saopćila da je napala pozicije pokreta Hamas u Pojasu Gaze, uključujući mjesto za proizvodnju oružja, pošto je ranije u petak ujutro šest raketa ispaljeno sa te palestinske teritorije.

Izvještaja o žrtvama ili velikoj šteti ni na jednoj strani nije odmah bilo, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Izrael i Hamas razmjenjivali su vatru više puta u proteklim sedmicama.

Hamas je puštao balone sa zapaljivim materijalom preko granice, koji su izazvali požare na južnoj izraelskoj teritoriji.

Hamas vrši pritisak na Izrael da ublaži blokadu palestinske teritorije Pojas Gaze i omogući velike razvojne projkete.

Egipat i Katar pokušavaju izdejstvovati poštovanje nezvaničnog prekida vatre.

Ta nastojanja su postala važnija u proteklim danima, jer su u Gazi zabilježeni prvi slučajevi širenja korona virusa van centara za karatin.

‘Katastrofalni uvjeti u Gazi’

Hamas je uveo mjere izolacije na toj teritoriji na obali Sredozemnog mora, koja se graniči s Izraelom i Egiptom i gdje živi oko dva miliona stanovnika.

Zvaničnik Hamasa Basem Naim upozorio je na opasnost od dalje eskalacije, rekavši kako su “katastrofalni uvjeti s kojima se Gaza suočila bez presedana” i kako situacija može dovesti do “eksplozije, u kojoj se stvari mogu oteti kontroli”.

Izrael i Egipat su uveli blokadu Pojasa Gaze kada je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od snaga lojalnih rivalskom umerenijem Fatahu.

Hamas i Izrael su tri puta ratovali, a više puta su izbijali manji sukobi.

Ograničenja su dovela lokalnu ekonomiju na ivicu propasti i više od polovine stanovnika je nezaposleno.

Godine rata i izolacije su utjecale da zdravstveni sistem bude preopterećen i loše opremljen za odgovor na veliku zarazu.

Izvor: Agencije