Evropske sankcije za 20 bjeloruskih funkcionera

Neke zemlje su se izjasnile za umjereniji pristup, u zavisnosti hoće li predsjednik Bjelorusije prihvatiti da pregovara s opozicijom (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije odlučili su da se nametnu sankcije 20 visokih bjeloruskih funkcionera, koji su osumnjičeni za izborne prevare i policijsku represiju nad učesnicima građanskih protesta u Bjelorusiji.

Na ovoj listi će se, po svemu sudeći, u dogledno vrijeme naći i ime predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, saopćeno je u petak, nakon ministarskog sastanka u Berlinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Postigli smo sporazum o tome kako će lista bjeloruskih zvaničnika biti struktuirana i ko će se sve naći na njoj”, izjavio češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček i dodao kako bi se i Lukašenko trebao naći na toj listi.

Neke zemlje su se izjasnile za umjereniji pristup, u zavisnosti od toga hoće li predsjednik Bjelorusije prihvatiti da pregovara s opozicijom ili ne.

Bez promjena nakon najava

Ranije je objavljeno kako ministri EU-a razmatraju uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine do 20 osoba, koje smatraju odgovornim za obračun s demonstrantima, dvije sedmice nakon izbora u Bjelorusiji, za koje opozicija tvrdi da su namješteni.

“Najava sankcije nije dovela ni do kakve promjene u ponašanju u Bjelorusiji”, rekao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, misleći na prijetnje sankcijama vlada EU-a nakon spornih izbora 9. augusta.

Rumunski ministar vanjskih poslova Bogdan Auresku kazao je kako sancije treba uvesti zvaničnicima, koji su pomogli da se namjeste izbori, onima koji su naredili obračun i optuženima za nasilje nad demonstrantima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO