EU prijeti Turskoj sankcijama u slučaju pogoršanja krize na Mediteranu

Borrell: Turska mora da se uzdrži od jednostranih akcija (EPA)

EU želi da nađe put ka zdravijim odnosima sa Turskom i u tom cilju moramo da radimo na očuvanju prostora za dijalog, ali i na snažnom zastupanju naših interesa, poručio je šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

On je nakon neformalnog sastanka Vijeća ministra vanjskih poslova EU-a u Berlinu naglasio da je EU jasna kada je riječ o odbrani spostvenih interesa i solidarnosti sa Grčkom i Kiprom u sporu sa Turskom, prenosi Tanjug.

“Turska mora da se uzdrži od jednostranih akcija što je osnovi element neophodan za nastavak našeg dijaloga”, poručio je Borrell.

‘Dati šansu dijalogu’

Šef diplomatije EU-a kaže da će se EU truditi da “da šansu dijalogu”, a on lično da stvori prostor za pregovore po svim otvorenim pitanjima koja proizilaze iz “teških i kompleksnih” odnosa EU-a i Turske.

“Istovremeno, jasno je da postoji rastuća frustracija zbog turskog ponašanja. Vijeće EU-a je zato pokazalo politički konsenzus u cilju ubrzanja rada na proširenju liste odgovornih za nelgalna bušenja u Istočnom Mediteranu”, kaže Borrell.

On je najavio da će, ukoliko izostane napredak u razgovorima sa Turskom, EU u septembru razmotriti dodatne restriktivne mjere prema Ankari.

U odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da Evropska unija nema pravo kritikovati i tražiti obustavu hidrokarbonskih aktivnosti koje Turska provodi u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy reagirao je na izjave koje su šefovi diplomacija Evropske unije dali nakon neformalnog sastanka.

‘Neumjesno da EU kritizira’

Aksoy je istakao da su za tenzije u istočnom Mediteranu odgovorni Grčka i Kipar, koji provode maksimalističke aktivnosti i politike oprečne međunarodnom pravu.

Naglasivši da je neumjesno da EU kritizira i traži obustavu turskih hidrokarbonskih aktivnosti, Aksoy je kazao da je i Sud Evropske unije utvrdio da EU nema nikakve ingerencije za to pitanje.

“Takav zahtjev Evropske unije je oprečan međunarodnom pravu i pravnoj stečevini samog EU-a”, poručio je Aksoy i pozvao EU i članice da ne podržavaju maksimalistične i bespravne stavove Grčke.

On je, također, poručio da EU treba biti nepristrasan i pošten posrednik, ako na istočnom Mediteranu želi vidjeti rješenje.

Izvor: Agencije