EASA pokreće test letove za 737 MAX

Boeing je krajem jula objavio da će u posljednjem kvartalu ove godine nastaviti s isporukama MAX-a (EPA)

Agencija za sigurnost zračnog saobraćaja Evropske unije (EASA) saopćila je da planira početi test letove za Boeingov avion 737 MAX u Vancouveru, Kanada, od 7. septembra.

Test letovi EASA-e dolaze nakon više od dva mjeseca nakon što su američki regulator, Federalna uprava za avijaciju, i Boeing izvršili certifikacione probne letove na letjelici 737 MAX, što je korak koji se smatra ključnom prekretnicom za povratak tog aviona u funkciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ovaj Boeingov avion je prizemljen širom svijeta od marta 2019. godine, nakon dva fatalna pada u razmaku od pet mjeseci, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Povratak u službu iduće godine?

“Mada Boeing još ima završiti neke finalne aktivnosti, EASA procjenjuje da je ukupan dostignuti proces redizajniranja sada dovoljan da se krene s test letovima”, navodi se u saopćenju agencije.

Boeing je krajem jula objavio da će u posljednjem kvartalu ove godine nastaviti s isporukama MAX-a, što je vremenski okvir koji povećava izglede da bi ovaj američki avion mogao biti vraćen u službu 2021. godine.

Izvor: Agencije