WHO: Riskantno razdoblje za Evropu, koja otvara škole

WHO: Ne možemo otvoriti društva, a da najprije ne otvorimo škole (EPA)

Evropa s novom školskom godinom ulazi u “riskantno razdoblje” i dok nema dokaza da su učionice odigrale značajnu ulogu u širenju korona virusa, sve je više dokaza da mladi inficiraju starije na društvenim događanjima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Brojne evropske zemlje zabilježile su tokom ljeta rekordan broj slučajeva COVID-19 među mladima, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu na konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na Reuteras.

“Mladi neće umrijeti od gripe, ali to je tornado dugog repa… U jednom trenutku mladi će u zimsko doba biti u bliskijem kontaktu sa starijom populacijom”, dodao je.

‘Primjenjivati osnovne mjere svuda’

S obzirom na to da dolazi zima, savjetovao je da se stariji ljudi zaštite vakcinisanjem protiv gripe, jer se u tom godišnjem dobu očekuje više hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Upitan mogu li škole postati žarišta infekcije, Kluge je rekao da će 53 evropske članice WHO-a o tome razgovarati na sastancima 31. augusta i sredinom septembra.

“Ne možemo otvoriti društva, a da najprije ne otvorimo škole”, kazao je on.

“Ključno je da to uveliko ovisi o prenosu u zajednici. Osnovne mjere moraju se primjenjivati posvuda.”

“Poznato je da škole nisu bile glavni izvor epidemije. Sve više studija potvrđuje da djeca imaju ulogu u prenosu, ali to je daleko više povezano s društvenim događanjima”, istakao je Kluge.

Izvor: Agencije