Uskoro dozvola i za drugu rusku vakcinu protiv korone

Rusija u toku ovog mjeseca postala prva zemlja koja je izdala odobrenje za vakcinu (Reuters)

Rusija se priprema da izda dozvolu za drugu vakcinu protiv korona virusa krajem septembra ili početkom oktobra, saopštila je zamjenica ruskog premijera Tatjana Golikova.

Na sastanku vlade, Golikova je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekla da će rane faze kliničkih ispitivanja vakcine koju je razvio Institut za virusologiju Vektor u Sibiru biti završene do kraja septembra.

Ona je rekla da do sada nisu zabilježene komplikacije među dobrovoljcima koji su priminili vakcinu u prvoj i drugoj fazi kliničkih ispitivanja, prenosi Tanjug pozivajući se na Guardian.

Rusija je ranije u toku ovog mjeseca postala prva zemlja koja je izdala odobrenje za vakcinu protiv korona virusa, nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja.

Zapadni eksperti skeptični

Vakcina protiv korona virusa pod nazivom Sputnjik V ocijenjena je kao sigurna i efikasna od strane nadležnih organa Rusije. Međutim, eksperti sa Zapada su skeptični u vezi s izdavanjem dozvole za Sputnjik V, protiveći se njenoj upotrebi dok ne budu provedeni svi međunarodni testovi i protokolarni koraci.

Nadležni organi Rusije su danas saopštili da počinje završna faza kliničnih ispitivanja vakcine Sputnjik V. U ovoj fazi učestvovat će 40.000 dobrovoljaca, a slična ispitivanja bit će provedena u još pet drugih zemalja.

U Rusiji je od početka pandemije potvrđeno oko 970.000 slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posljedica COVID-a 19 umrlo preko 16.500 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO