Šef TikToka dao ostavku poslije samo tri mjeseca

Kevin Mayer je bio glavni izvršni direktor za striming u kompaniji Walt Disney prije nego što se 1. juna pridružio TikToku (Getty Images)

Glavni izvršni direktor TikToka Kevin Mayer podnio je ostavku nakom manje od tri mjeseca otkako je preuzeo tu dužnost, prema internim dokumentima u koje je uvid imala agencija Reuters.

Mayera će na toj funkciji privremeno zameniti Vanessa Pappas, generalna direktorica ove aplikacije za dijeljenje videozapisa u SAD-u.

Do ostavke Mayera dolazi samo nekoliko dana nakon što je TikTok tužio administraciju predsjedika Donalda Trumpa zbog naredbe kojom se zabranjuju finansijske transakcije u SAD-u toj popularnoj aplikaciji.

Nagla promjena političkog okruženja

Mayer je bio glavni izvršni direktor za striming u kompaniji Walt Disney prije nego što se 1. juna pridružio TikToku, a također je bio imenovan za glavnog operativnog direktora ByteDance, matične kompanije TikToka.

“Posljednjih sedmica, kako se političko okruženje naglo promijenilo, razmišljao sam mnogo o tome kakve će strukturne promjene u korporaciji to zahtjevati i šta to znači za globalnu funkciju koju sam preuzeo”, naveo je Mayer u ostavci.

“U tom kontekstu, i imajući u vidu da očekujemo vrlo brzo donošenje odluke, teškog srca želim da vas obavijestim da sam odlučio da napustim kompaniju”, dodaje se u pismu.

TikTok je u saopštenju poslatom elektronskom poštom potvrdio odlazak Mayera, uz konstataciju da su politička kretanja u posljednjih nekoliko mjeseci “značajno promijenila” opseg Mayerove funkcije.

Izvor: Agencije