Ruska policija počela preliminarnu istragu u slučaju Navalni

Ruski opozicioni političar Aleksej Navalni je u subotu prebačen u Njemačku gdje su ljekari zaključili da ima "tragova trovanja" (EPA)

Ruska policija saopštila je danas da je otvorila prvu “preliminarnu istragu” u slučaju ruskog opozicionara Alekseja Navalnog za koga se sumnja da je otrovan što su ruske vlasti do sada odbacivale kao mogućnost.

Ruski istražitelji otvorili su “preliminarnu istragu vezano za hospitalizaciju Alekseja Navalnog 20. avgusta u Omsku”, saopštila je sibirska policija, dodajući da su pregledana mjesta na kojima je Navalni boravio, i da je uzeto “više od 100 predmeta koji mogu da budu dokaz”.

“Hotelska soba u kojoj je boravio” u Tomsku, gradu u kojem je Navalni, prema saradnicima, otrovan takođe je pregledana i “analizirani su podaci sa nadzornih video kamera”, dodaje se u saopštenju.

Navalni, veliki kritičar Kremlja, koji je objelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo. On je potom u subotu prebačen u Njemačku gdje su ljekari zaključili da ima “tragova trovanja” na šta je Kremlj odgovorio da su takvi zaključci preuranjeni.

Bolnica Charite: Nalazi ukazuju na trovanje

Medicinskim pregledom ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog pronađeni su tragovi trovanja u njegovom tijelu, objavila je u ponedjeljak njemačka bolnica Charite.

“Tim liječnika detaljno je pregledao pacijenta pri njegovu dolasku. Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz skupine aktivnih kemijskih supstanci zvanih inhibitori kolinesteraze”, saopćila je bolnica, prenosi Reuters i Hina. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje Navalnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja. 

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski opozicioni političar i kritičar Kremlja Aleksej Navalni prebačen je u Berlin radi hitne medicinske njege. Navalni je u lošem zdravstvenom stanju, a njegove pristaše i porodica smatraju da je otrovan, zbog političkog djelovanja. Prethodno su ljekari u sibirskom gradu Omsku negodovali zbog premještanja u Njemačku zbog njegova lošeg stanja. Supruga Julija vjeruje da su ruski ljekari […]

Published On 22 Aug 2020

Njemački liječnici pronašli su naznake trovanja kod ruskog opozicijskog političara Alekseja Navalnog, zbog čega je u bolnici stavljen pod zaštitu. Kako je saopćeno iz berlinske bolnice, u njegovom organizmu utvrđena je prisutnost inhibitora kolinesteraze. Navalnom je pozlilo u četvrtak tokom leta, nakon čega je smješten u bolnicu u Sibiru. Njegovi saradnici sumnjali su da je […]

Published On 24 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO