Reuters: U Bjelorusiji privedeni deseci novinara

Veliki i ustrajni protesti širom Bjelorusije održavaju se od predsjedničkih izbora 9. augusta (EPA)

Bjeloruska policija pritvorila je 20 novinara, koji su se u četvrtak pripremali pratiti proteste u centru Minska, zaplijenivši njihove telefone i dokumente, prenosi svjedok agencije Reuters.

Još uvijek nije poznat razlog njihovog hapšenja, prenosi Hina.

Veliki i ustrajni protesti širom Bjelorusije održavaju se od predsjedničkih izbora 9. augusta, za koje kritičari predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti već 26 godina, tvrde da su bili namješteni.

Lukašenko je na njima, prema službenim podacima, osvojio 80 posto glasova, dok je njegova glavna suparnica Svetlana Tihanovska, koja je u utrku ušla nakon što je to zabranjeno njenom suprugu, osvojila 10 posto.

Pojačana represija nad građanima

Iako se broj demonstranata na bjeloruskim ulicama ne smanjuje, Lukašenko šalje prijeteće izjave te se u javnosti pojavljuje u vojnoj opremi, a to prati pojačana represija nad nezadovoljnim građanima.

Snage sigurnosti pritvorile su ili pretukle hiljade demonstranata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je kazao da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, prenijela je ruska agencija Interfax.

Putin za sada ne vidi potrebu za tim i smatra da se situacija vraća u normalu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO