Njemačka pooštrava restrikcije zbog COVID-19

Njemačka bilježi oko 1.500 novih sučajeva zaraze dnevno, što je najveći broj od kraja aprila (EPA)

Njemačka će pojačati restrikcije stanovništvu oko pandemije korona virusa koje će između ostalog uključivati povećanje novčanih kazni za nenošenje maski, pokazuje nacrt dogovora između regija i vlade u koji je agencija AFP imala uvid, prenosi agencija Beta.

Vlasti će pojačati kontrole da osiguraju da se periodi karantina potpuno poštuju i uvesti kazne ukoliko se ne poštuju, proizilazi iz teksta koji je usaglašen izmedju Vlade Angele Merkel i 16 njemačkih pokrajina.

Iako je širenje virusa sada jasno slabije nego u vrhuncu dostignutom u martu i aprilu, vlasti ukazuju na činjenicu da je posljednjih sedmica broj infekcija ponovo počeo rasti.

Njemačka bilježi oko 1.500 novih sučajeva zaraze dnevno, što je najveći broj od kraja aprila. Rekord je bio početkom aprila kada je bilo 6.000 novozaraženih u jednom danu.

Težak udarac za sport

Kolektivni smještaj, događaji, proslave i kretanje vezani za odmore posebno su podložni za širenje virusa, navodi se u tekstu i dodaje kako treba posebno ozbiljno shvatiti porast zaraze u ljetnim mjesecima. Njemačka očekuje dodatni porast širenja zaraze tokom zimskih mjeseci, dodaju agencije.

Novčane kazne od najmanje 50 eura bit će uvedene za nenošenje maske na mjestima gdje je to obavezno.

Njemačka će također do kraja godine zabraniti prisustvo publike na stadionima, kulturnim mjestima, festivalima ili sajmovima, navodi se u tekstu. To je težak udarac za nogometne klubove u zemlji koji su se nadali da će moći djelimično vratiti navijače na stadione sa početkom nove sezone.

Izuzeci će biti dozvoljeni u regijama gdje je stopa infekcije niska najmanje sedmicu dana i ako se osigura da učesnici dolaze isključivo iz te ili susjednih pokrajina gdje je širenje virusa također suzbijeno.

Produženje pomoći firmama

Vlada i pokrajine također pozivaju građane da zadrže broj osoba sa kojima su u kontaktu što je niže moguće, da ograniče privatna okupljanja na 25 ljudi, da poštuju minimalnu distancu od 1,5 metara i da se biraju sastanci na otvorenom.

„Nažalost, posljednje sedmice su pokazale da proslave mogu širiti infekcije unutar jedne porodice ili u krugu prijatelja“, navodi se u tekstu.

U Njemačkoj je do danas zabilježeno 237.936 slučajeva korona virusa, sa 1.507 novooboljelih u prethodna 24 sata, te 9.285 umrlih od početka epidemije, prema Institutu Robert Koch.

Obrzirom da pandemija i dalje traje, Vlada je također jučer objavila da produžava pomoć firmama i zaposlenim zbog uticaja na privredu, sa produženjem djelimične nezaposlenosti na dvije godine, dodaju agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO