NATO pokušava izbjeći incidente u sporu Grčke i Turske

Jens Stoltenberg: Činjenica da se tamo nalazi mnogo brodova je razlog za brigu (Getty Images)

NATO traži načine da izbjegne nehotične sukobe u istočnom Sredozemlju, dok podržava njemačke diplomatske napore da umiri sukob članica NATO-a Grčke i Turske oko energetskih resursa u podmorju.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak za Reuters da Savez razmatra mjere izbjegavanja sukoba kako bi spriječio nehotične incidente u tom području, u kojem se nalazi veliki broj ratnih plovila, iako nije išao u detalje, prenosi Hina.

“Istražujem mogućnosti razvoja NATO mehanizama za sprečavanje incidenata i nesreća, niz mehanizama dekonflikcije”, rekao je on nakon što se sastao s ministrima obrane Evropske unije.

“Činjenica da se tamo nalazi mnogo brodova, mnogo vojne moći u prilično ograničenom području, već to je razlog za brigu”, kazao je Stoltenberg.

NATO saveznice Turska i Grčka žestoko se razilaze u mišljenju po pitanju iskorištavanja rezervi prirodnog plina nedaleko od Kipra, a također različito gledaju na veličine svojih obalnih pojasa.

‘Stvoriti platformu za dijalog’

Uvukle su EU i susjedne zemlje u prepirku, koja je ranije ovog mjeseca prerasla u manji sukob između turskih i grčkih fregata.

Turska i Grčka, kojima su se pridružile NATO saveznice Francuska i Italija, u međuvremenu su održale suparničke vježbe na istom području Sredozemlja.

“Dekonflikcija” u vojnom žargonu može značiti uspostavljanje komunikacijskih veza između suparničkih vojski na istom području, kao što je to SAD učinio s Rusijom i Sirijom.

Krajem 2015. godine NATO je počeo koristiti svoje avione s radarima blizu Sirije kako bi izbjegao nesreće, nakon što su turski borbeni avioni srušili ruski bombarder koji je zalutao u njen zračni prostor iz Sirije.

Stoltenberg je rekao da bi hitni sastanci koje je održao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ove sedmice u Atini i Ankari trebali biti podržani kako bi zemlje smanjile tenzije.

“Mislim da je važno podržati njemačke napore da se stvori platforma za dijalog, za pregovore između dviju NATO saveznica, Turske i Grčke”, kazao je Stoltenberg. 

Izvor: Agencije