Merkel poručila Nijemcima da ne putuju u visokorizične zemlje

Njemačka je proširila listu zemalja i područja koja smatra rizičnim (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Markel pozvala je u četvrtak građane te zemlje da ne putuju u zemlje i regije u kojima postoji veliki rizik da se zaraze korona virusom.

“Ispostavilo se da je nesrazmjerno visok broj putnika koji se vraćaju [iz viskorizičnih oblasti] testiran pozitivno”, rekla je ona nakon sastanka s regionalnim ministrima o novim restriktivnim mjerama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Novi digitalni sistem zamijenit će od oktobra predavanje dokumenata u vidu papira na letovima kako bi se bolje pratilo kretanje povratnika i nadgledali da li se pridržavaju obaveze karantina.

Onima koji ne poštuju pravila prijete značajne novčane kazne.

Merkel je dodala da će se nastaviti obavezno testiranje na aerodromima, ali je poručila da bi se mogao skratiti period od 14 dana karantina ukoliko se osigura negativan test pet dana nakon slijetanja.

Hrvatska ‘izvozi’ COVID-19 u Njemačku

Hrvatska sve lošije stoji na rang listi njemačkog Instituta “Robert Koch” (RKI), ključne naučne institucije njemačkih vlasti u pandemiji korona virusa.

Prema RKI-ju, Hrvatska je došla na drugo mjesto zemalja u kojima su se njemački državljani zarazili korona virusom i tako je skočila za jedno mjesto među zemljama izvoznicama virusa u tu zemlju, piše portal Index.hr.

Ovi podaci prikupljeni su do 25. augusta, a odnose se na period od četiri sedmice.

Najviše Njemaca se zarazilo korona virusom u Njemačkoj, njih skoro 10.000 u proteklih mjesec dana, a nakon toga je najviše zaraženih koji su se zarazili na Kosovu, 2.528 slučajeva u protekle četiri sedmice, od 31. do 34. sedmice od početka pandemije.

Hrvatska je sljedeća sa 1.797 slučajeva, dok nakon nje dolazi Turska sa 1.590 slučajeva izvoza zaraze korona virusa u Njemačku.

Peta je Bosna i Hercegovina (528 slučajeva), šesta Bugarska (492), sedma Španija (478)…

Proglašenje rizičnih područja

Nakon otvaranja granica i početkom sezone godišnjih odmora procenat novih zaraza za koje se pretpostavlja da su uvezene u Njemačku iz inostranstva značajno je porastao.

Stoga je u međuvremenu Njemačka proširila svoju listu zemalja i područja koja smatra rizičnim.

Njemačka je proglasila rizičnim dio hrvatske obale, a isto je učinila prije sedam dana sa Španijom, gdje se milioni Njemaca odmaraju svake godine, na kraju i otok Majorca, koji često zovu 17. njemačkom pokrajinom.

U međuvremenu rizičnm područjem proglašen je i Pariz.

Prema pisanju Indexa.hr, ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska bi mogla uskoro postati zemlja koja najviše izvozi korona virus u Njemačku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO