Haftarove snage upale u četvrti Sirta, demonstracije u Tripoliju

Demonstranti su uzvikivali parole sa zahtjevima da se kazne odgovorni za korupciju u javnom sektoru (Anadolija)
Demonstranti su uzvikivali parole sa zahtjevima da se kazne odgovorni za korupciju u javnom sektoru (Anadolija)

Libijska omladina izašla je na ulice glavnog grada Tripoliju i jednoj od istočnih regija kako bi protestovali protiv korupcije, političkih podjela i loših životnih uvjeta, dok izvori iz međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva izviještavaju da su Haftarove snage upale u stambeni kvart u Sirtu i ubile jednog demonstranata koji se pobunio protiv hapšenja i gušenja slobode govora.

Na Trgu mučenika u centralnom Tripoliju organizirane su demonstracije u znak protivljenja pogoršanju životnih uvjeta. Demonstranti su uzvikivali parole sa zahtjevima da se kazne odgovorni za korupciju u javnom sektoru i ukine blokada za izvoz nafte iz područja poznatog kao “naftni polumjesec”.

Demonstranti su zahtijevali i pokretanje referenduma o ustavu i održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora kako bi se okončala politička podjela u zemlji.

Demonstranti su ponovo izašli na ulice uprkos obećanju koje je dao čelnik Vlade nacionalnog jedinstva Fayez al-Sarraj u ponedjeljak da će se boriti protiv korupcije i izvršiti hitni preustroj vlade.

Uprkos velikim vrućinama, demonstranti su marširali ulicama glavnog grada prije nego što su se uputili do Trga mučenika u centralnom Tripoliju.

U nedjelju i ponedjeljak, libijska prijestolnica je svjedočila sličnim demonstracijama protiv loših javnih usluga, čestih isključenja električne energije i vode te oskudice goriva u naftnoj državi.

Jedan od glavnih zahtjeva demonstranata bio je iskorjenjivanje korupcije, jer ovo zlo smatraju ključnim razlogom pogoršanja svojih životnih uvjeta. Tokom demonstracija su nošene libijske zastave i isticani transparenti na kojima je pisalo “Kazna za korumpirane”.

Raspoređivanje snaga sigurnosti

Demonstracija su se odvijale uz jako prisustvo snaga sigurnosti kako bi se izbjegli sukobi slični onome što se dogodilo u nedjelju kada su nepoznati napadači otvorili vatru na demonstrante, ranivši neke od njih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova libijske Vlade nacionalnog jedinstva saopćilo je da će poduzeti sve potrebne zakonske mjere po pitanju okupljanja koja nisu u skladu sa zakonskim uslovima za organiziranje demonstracija.

Ministarstvo je u saopćenju pozvalo strane odgovorne za organiziranje demonstracija da se jave nadležnoj Upravi za sigurnost radi dobivanja neophodnog odobrenja za mirne demonstracije. Ministarstvo je pojasnilo da ove mjere dolaze nakon, kako su to nazvali, odstupanja pojedinih demonstranata od oblika mirnog izražavanja, te kako bi se osigurala zaštita demonstranata i demokratsko ostvarivanje njihovih prava.

Demonstracije su izbile i na istoku Libije u gradu al-Qubah, u kojem živi predsjedavajući Zastupničkog doma u Tobruku Aquila Saleh, u znak osude  pogoršanje životnih uvjeta.

Demonstranti su blokirali glavnu cestu i zatražili ostavku i suđenje za, kako su ih nazvali, korumpirane službenike u gradu.

Upad i ubistvo

Sa svoje strane, glasnogovornik operativnog štaba za Sirte i Jufru libijske Vlade nacionalnog jedinstva rekao je da su snage umirovljenog generala Khalife Haftara usmrtile jednu osobu iz grada Sirte u središnjoj Libiji tokom sukoba u kojem je korišteno lako oružje.

Glasnogovornik je dodao da su Haftarove snage upale u četvrt br. 3 u centralnom Sirtu i provele akciju masovnih hapšenja pripadnika plemena Qadhadfa.

U gradu Sirte su zabilježene i demonstracije sa kojih su upućeni zahtjevi da se oslobode zatvorenici i zaustave neopravdana hapšenja libijskih plemena, te prekine, kako su to nazvali, politika ušutkivanja i oduzimanja sloboda.

Demonstranti su, također, prijetili blokiranjem puta između Sirta i gradova na jugu Libije. Izvori su naveli da je Haftarova 166. brigada uhapsila brojne demonstrante.

Prošlog petka su Vlada nacionalnog jedinstva i Parlament u Tobruku, koji ima podršku Haftarovih snaga, najavili primirje i izbore. Ova najava je pojačala nade da će se situacija u Libiji poboljšati, ali postoje sumnje u mogućnost provedbe ovog sporazuma s obzirom na to da je država godinama svjedočila nasilju i direktnom stranom miješanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO