Danska stavila Hrvatsku na narandžastu listu zemalja

Stopa infekcija za Hrvatsku iznosi 32,6, a granica je 30 (EPA)

Danska je stavila Hrvatsku na “narandžastu”, “karantinsku” listu zemalja zbog COVID-19, objavilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno.

“Ove sedmice Francuska i Hrvatska dodane su na listu zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja [Institut Statens Serum] pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31,3 a za Hrvatsku 32,6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30”, piše na stranici ovog ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji dvije sedmice, prenosi Hina.

Upozorenje hrvatskim državljanima

Ako se za posjete Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karantini pri povratku u Dansku.

Od 29. augusta u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih “karantinskih” zemalja, poput Belgije, Francuske, Rumunije ili Španije, trebati navesti razlog posjete.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu upozorilo je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od 29. augusta u ponoć biti u “narandžastoj kategoriji preporuka za putovanje” te moli da se oni od tada ponovo detaljnije informiraju o uvjetima ulaska u Dansku.

Dansko Ministarstvo vanjskih poslova svoju listu preporuka za putovanje u doba korona virusa ažurira svakih sedam dana, na osnovu podataka SSI-ja.

Izvor: Agencije


Povezane

U Hrvatskoj je zaraženo 358 osoba. Gotovo polovica oboljelih je s juga države, najviše iz Splitsko-dalmatinske županije, koja donosi nove strože mjere, među ostalim, i prvo obvezno nošenje maski u svim zatvorenim javnim prostorima.

Published On 26 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO