Vlasti Berlina zabranile proteste protiv restriktivnih mjera

Vlasti Berlin akažu d aorganizatori protesta nisu osigurali poštivanje protivepidemijskih mjera (EPA)

Vlasti Berlina zabranile su za predstojeći vikend planirane demonstracije protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa, sa obrazloženjem da organizatori prethodnog protesta tog tipa nisu osigurali održavanje fizičke distance i poštovanje drugih protivepidemijskih mjera.

Šef gradskog odjeljenja za unutrašnje poslove Andreas Geisel izjavio je da su vlasti morale da uspostave ravnotežu između prava na slobodu okupljanja i potrebe da građani budu zaštićeni od zaraze, prenosi Tanjug.

Dvadesetak hiljada ljudi, među kojima je bilo i desničara i aktivista čije je djelovanje usmjereno protiv vakcinisanja, učestvovalo je u protestnom maršu koji je u Berlinu održan 1. augusta.

Kršenje pravila

“I dalje se nalazimo usred pandemije, uz porast broja zaraženih”, rekao je Geisel.

Ocjenjuje da su organizatori protestnog marša namjerno prekršili pravila koja su prethodno prihvatili u razgovoru sa policijom, a prema kojima je bilo predviđeno da učesnici nose zaštitne maske i održavaju sigurnu fizičku distancu.

“Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Država ne može biti izigrana od strane bilo koga”, istakao je Geisel, dodajući da ne želi da Berlin bude pozornica za, kako je rekao, teoretičare zavjere i ekstremne desničare.

“Ako bude okupljanja i pored zabrane, policija će intervenisati”, poručio je Geisel.

Izvor: Agencije