UN bez konsezusa o američkom zahtjevu za uvođenje sankcija Iranu

Američka amabasadorica pri UN-u Kelly Craft je osudila stav Vijeća sigurnosti UN-a (Reuters)

Ujedinjeni narodi neće poduzimati daljnje korake u vezi sa zahtjevom Sjedinjenih Američkih Država da se Iranu ponovo uvedu sankcije, izjavio je predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a Dian Triansyah Djani. 

“U Vijeću nije postignut konsenzus, pa predsjedavajući ne može poduzimati daljnje korake”, kazao Djani, ambasador Indonezije pri UN-u, čija zemlja u augustu presjeda Vijećem sigurnosti.

Američka amabasadorica pri UN-u Kelly Craft odmah je objavila saopćenje u kojem osuđuje stav Vijeća sigurnosti, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Mjesecima smo Vijeću govorili da presjednik [SAD-a Donald] Trump nikada neće dopustiti da najveći državni sponzor terorizma u svijetu bez ikakvih prepreka kupuje i prodaje avione, tenkove, projektile i druge vrste konvencionalnog oružja”, rekla je Craft u saoćtenju.

Britanija, Francuska i Njemačka protiv

“Podsjećali smo članice na naše pravo prema Rezoluciji 2231 na pokretanje postupka ponovnog uvođenja sankcija i na našu čvrstu namjeru da ga pokrenemo ako Vijeće ne pokaže hrabrost i moralnu jasnoću”, naglasila je američka ambasadorica pri UN-u.

Činjenica da se SAD odlučio za taj potez nije nikoga iznenadila, dodala je Craft.

SAD je 20. augusta službeno zatražio od UN-a da se Iranu ponovo uvedu sankcije, zbog kršenja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, iako se iz njega povukao.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, supotpisnice sporazuma, odmah su odbacile američki zahtjev.

Izvor: Agencije