Slovenski infektolozi: Važniji ‘import’ nego broj novih zaraza u susjedstvu

Od jučerašnjih 36 novozaraženih u Sloveniji, dvoje je došlo iz Hrvatske, a dvoje iz Njemačke, prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje (EPA)
Od jučerašnjih 36 novozaraženih u Sloveniji, dvoje je došlo iz Hrvatske, a dvoje iz Njemačke, prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje (EPA)

Pri određivanju mogućih novih mjera ulaska u Sloveniju iz drugih država, Slovenija sada više pažnje mora pripisati količini do sada “importiranih” slučajeva, a ne samo broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ocjena je slovenskih epidemiologa i predstavnika vlade.

Slovenija je prošlog četvrtka Hrvatsku stavila na takozvanu crvenu listu epidemiološki nesigurnih država zbog COVID-a 19, a predstavnik vlade Jelko Kacin kazao je u srijedu na konferenciji za novinare da je taj potez bio opravdan, posebno s obzirom na skori početak školske godine.

“Sada nas manje zanima broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, a više to koliko unosa zaraze imamo iz pojedine države”, kazao je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenijela je Hina.

Dodao je da je zato odluka vlade o obveznoj karanteni za one koji se vraćaju sa Zapadnog Balkana, pa i Hrvatske, bila pravilna jer se zadnjih dana broj importiranih slučajeva smanjuje.

“Bilo bi neodgovorno da smo samo čekali na broj novih slučajeva. One koji su bili u Hrvatskoj smo pravovremeno upozorili na trend, pa je od prošlog tjedna prijenosa zaraze iz Hrvatske u Sloveniju bitno manje”, kazao je Kacin, dodavši da su se slovenski turisti iz Hrvatske počeli vraćati odmah nakon 14. augusta kad im je vlada uputila svoje prve poruke.

Kontrola novih zaraza pred početak školske godine

Kacin je dodao da je glavna intencija vlade kontrola novih zaraza pred početak nove školske godine, te da vjeruje kako će svi importirani slučajevi zaraze biti stavljeni pod kontrolu do sljedećeg utorka, kad se škole po planu otvaraju.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno 36 novih zaraza, znatno više nego prethodni dan, ali se broj importiranih slučajeva smanjuje.

Kako je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazala infektologinja Nuška Čakš Jager, u Sloveniju je od početka juna do sada importirano 323 slučajeva zaraze korona virusom, od toga 179 iz Hrvatske, 45 iz BiH, 30 iz Srbije i 19 sa Kosova, a ostalo iz drugih država.

Od jučerašnjih 36 novozaraženih, dvoje je došlo iz Hrvatske, a dvoje iz Njemačke, prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodala je.

Kacin je kazao da se broj zaraza povećava i talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska Krajina) koja graniči sa Slovenijom, no da vlada još nije rasparavljala o mogućim mjerama.

Dodao je kako se prema susjednim državama koje su sve članice EU-a, pa i onima u kojima živi slovenska manjina, kao u okolici Trsta, primjenjuju “fleksibilnije” mjere za sprječavanje unosa COVID-a 19, te da Slovenija sa svim susjedima ima i posebne bilateralne dogovore koji je obvezuju u sadašnjoj situaciji.

Na kritike koje se pojavljuju u javnosti da bi sadašnja vlada i onima koji dolaze iz drugih država Zapadnog Balkana, a ne samo iz Hrvatske, trebala omogućiti mogućnost 48-satnog boravka i povratak u Sloveniju bez karantene, ako u BiH, Srbiji ili drugim takvim destinacijama imaju nekretnine, blisku rodbinu ili su radni migranti, Kacin je kazao da to nije moguće postići u sadašnjoj situaciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO