NATO odbija da bude izgovor za opravdavanje represije u Bjelorusiji

Stoltenbeg: Nema jačanja NATO-a u regionu (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Minsk na svaki pokušaj instrumentalizacije navodnog jačanja snaga Saveza u regionu kako bi opravdao represiju nad demonstrantima.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je prošlog vikenda naveo da je primjetio “značajno kretanje snaga NATO-a u blizini” bjeloruskih granica, na teritoriji Poljske i Litvanije. NATO je to odmah demantovao, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Vidimo pokušaje da se NATO iskoristi kao izgovor za represiju nad demonstrantima i političkim protivnicima u Bjelorusiji. Međutim, to je potpuno lažno pošto nema jačanja NATO-a u regionu”, izjavio je Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane EU-a u Berlinu.

‘Neprihvatljivo i neopravdano’

“Svaki pokušaj režima u Minsku da skrene pažnju sa unutrašnjih problema kako bi imao izgovor za upotrebu nasilja nad sopstvenim narodom je neprihvatljiv i neopravdan”, rekao je Stoltenberg.

Lukašenko je rekao da su demonstranti “teledirigovani” iz inostranstva, dodajući da neće dozvoliti da zemlja bude “rasparčana”. 

Protesti u Bjelorusiji traju od spornih predsjedničkih izbora 9. augusta na kojima je po šesti put izabran Aleksandar Lukašenko. Demonstranti zahtijevaju odlazak Lukašenka nakon 26 godina vladavine.

Izvor: Agencije