Mediji: Sedam stvari o mogućem nasljedniku sjevernokorejskog vođe

Kim Yo-jong, mlađa sestra Kima Jong-una, na dobrom je putu da ga naslijedi i postane prva svjetska 'diktatorka' (EPA)
Kim Yo-jong, mlađa sestra Kima Jong-una, na dobrom je putu da ga naslijedi i postane prva svjetska 'diktatorka' (EPA)

Ponovo se šire glasine o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, a govori se i o mogućnosti da njegova mlađa sestra Kim Yo-jong bude imenovana za nasljednicu, ako se za tim ukaže potreba.

No, kakvo je, zapravo, zdravlje Kim Jong-una?

Prema južnokorejskom diplomati, kojeg citira list Korea Herald, sjevernokorejski vođa je stavljen u umjetnu komu, a njegova sestra je spremna preuzeti kontrolu nad Sjevernom Korejom.

Francuski magazin L'Obs navodi da je obavještajna agencija u Seulu, na sastanku prošlog petka, obavijestila čelnike te zemlje da je u sjevernom susjedu uspostavljen novi sistem vlasti i da će nekolicina najvjernijih saradnika vođe dijeliti vlast s njim, javljaju južnokorejski mediji.

Alexandere Phalippou u članku objavljenom u francuskom magazinu L'Obsu navodi, pozivajući se na Nacionalnu obavještajnu agenciju, da ta promjena izgleda nije povezana s velikim zdravstvenim problemom.

‘Diktatorska’ bi mogla naslijediti ‘diktatora’

Nasuprot tome, južnokorejski diplomat Jang Sung-min smatra da nijedan sjevernokorejski vođa ne bi predao svoje ovlasti drugoj osobi, osim ako nije previše bolestan da bi mogao vladati ili ako je svrgnut u državnom udaru.

Tvrdeći da je informacije dobio u Kini, Jang tvrdi da je Kim Jong-un u komi, s tim da je sada teško razdvojiti šta je tačno, a šta ne, kaže autor teksta.

U slučaju smrti sjevernokorejskog vođe, autor teksta smatra da njegov nasljednik neupitno treba biti iz dinastije Kim, koja je počela s njegovim djedom Kim Il-sungom, tako da je njegova mlađa sestra Kim Yo-jong na dobrom putu da ga naslijedi i postane prva svjetska “diktatorka”.

Autor upozorava da ne treba očekivati nikakvo opuštanje u slučaju da Kim Yo-jong bude ta koja će predvoditi Sjevernu Koreju, jer je često opisuju kao “krvoločniju od Kim Jong-una”.

Kako bi pružio dokaze za to, autor je ponovo objavio njenu biografiju, koja je objavljena 27. aprila 2020. godine, kada su već počele kružiti glasine o zdravlju sjevernokorejskog diktatora.

1. Potpredsjednica

Prema mnogim izvještajima i stručnjacima, Kim Yo-jong je u decembru 2019. godine promaknuta na važnu političku poziciju, što je ekvivalentno položaju potpredsjednika, a činjenica da će ona naslijediti Kim Jong-una nakon njegove smrti gotovo je formalizirana u to vrijeme, piše autor.

Japanski list Yomiuri objavio je prije nekoliko dana da je “Centralni odbor Radničke stranke službeno imenovao Kim Yo-jong za nasljednika u decembru 2019. godine”.

Dvoje djece vođe Kim Jong-una također su premladi da bi vladali, a njegov brat Kim Jong-chol nije zainteresiran za upravljanje.

2. Politička drama

Nakon što ju je Kim Jong-un 2011. godine postavio na funkciju u Državnom odjelu za komunikacije, Kim Yo-jong je nekoliko godina radila u sjeni na izgradnji komunikacijskih planova svog brata, kao mlada žena koja utjelovljuje novu generaciju rukovoditelja režima.

Počela je graditi imidž Kim Jong-una u sjeni, jer državni mediji nikada nisu izvještavali o njoj prije 2014. godine, i to na marginama izbora za obnovu Parlamenta.

Krajem iste te godine Kim Jong-un ju je imenovao, kao dokaz apsolutnog povjerenja, za zamjenika direktora za propagandu režima, kako bi izgradila “kult ličnost” Kim Jong-una, nastojeći ga prikazati kao dobroćudnog šefa države bliskog narodu, poput njihovog djeda Kim Il-sunga, utemeljitelja države.

Prema britanskom listu The Guardian, Kim Yo-jong je potaknula svog brata da posjećuje skromnija domaćinstva i okružuje se neočekivanim ličnostima, poput američkog košarkaša Dennisa Rodmana.

3. Nevidljiva žena

Za razliku od svog brata, Kim Yo-jong ne voli biti u centru pažnje, a jedna od njenih prvih slika datira sa početka 2012. godine, kada se pojavila na državnoj televiziji, plačući na očevoj sahrani.

U to vrijeme je imala oko 23 godine, jer tačan datum njenog rođenja nije poznat.

Od tada se češće pojavljivala na ceremonijama; naprimjer, pratila je brata tokom susreta dviju Koreja u vrijeme Olimpijskih igara 2018. godine.

4. Zaposlena žena

Karijera Kim Yo-jong je sjajna, kako kaže autor, iako joj je položaj sestre “vrhovnog vođe” Sjeverne Koreje vjerovatno stvari činio lakšim.

Ipak, u svakoj fazi svoje karijere radila je posao koji je zadovoljavao Kim Jong-una, poznatog po promijenjivoj naravi.

Nakon studija u Švicarskoj, Kim Yo-jong, diplomirana informatičarka koja govori nekoliko jezika, uspinjala se na pozicijama sve dok u oktobru 2017. godine nije imenovana u politički biro Radničke partije Sjeverne Koreje, tijelo koje donosi odluke, a kojim predsjedava njen brat.

5. Porodični poslovi

Podaci o privatnom životu Kim Yo-jong uglavnom se ne mogu provjeriti.

Prema The Guardianu, početkom 2015. godine udala se za Choea Ryong-haea, sina potpredsjednika Radničke stranke, koji je nedavno promaknut na položaj u vojnoj komisiji stranke, i majka je jedne djevojčice.

Prema izvorima, Kim Yo-jong je rođena između 1987. i 1989. godine.

Poput Kim Jong-una, kćerka je bivšeg vođe Kim Jong-ila i njegove treće supruge, plesačice Ko Yong-hui.

6. Međunarodna uloga

Osim što je prisustvovala povijesnom susretu dvije Koreje u vrijeme Olimpijskih igara, Kim Yo-jong je, prema stručnjacima iz Sjeverne Koreje, igrala presudnu ulogu u zbližavanju američkog predsjednika Donalda Trumpa i svog brata, nakon diplomatske eskalacije oko nuklearnoga oružja.

U martu je Kim Yo-jong javno pohvalila Trumpa što je Kim Jong-unu poslao pismo u nadi da će održati dobre bilateralne odnose te ponudio pomoć u rješavanju pandemije korona virusa.

Položaj koji Kim Yo-jong zauzima na međunarodnoj sceni nije bezazlen, kaže autor, napominjući da ona ne nudi samo mrkvu, već da zna dobro igrati i štapom.

Prije mjesec dana je prvi put javno progovorila o vojnoj vježbi s bojevom municijom, koja je pokrenula Južnokorejce.

Njihove kritike je nazvala “lajanjem preplašenog psa”.

7. Školovanje u Švicarskoj

Poput svog brata, koji je prošao kroz nekoliko institucija pod pseudonimom, Kim Yo-jong je studirala diskretno i pod visokom zaštitom u privatnoj školi u Bernu, Švicarska, prije nego što se vratila u zemlju krajem 2000. godine.

Priča se da tečno govori engleski i francuski jezik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO