Manevri Grčke, Kipra, Italije i Francuske kod Krita

U ponedjeljak su na jugu Krita održane vježbe grčkih i američkih snaga
U ponedjeljak su na jugu Krita održane vježbe grčkih i američkih snaga

Francuska se pridružuje vojnim vježbama Italije, Grčke i Kipra u istočnom Mediteranu, u vrijeme eskalacije spora između Turske i Grčke zbog energetskih resursa u regiji, izjavila je francuska ministarica odbrane Florence Parly.

“Istočni Mediteran se pretvara u zonu tenzija. Poštovanje međunarodnog prava mora biti pravilo, a ne izuzetak”, navela je Parly na Twitteru, dodavši kako Sredozemno more ne smije postati “poligon za nečije ambicije”.

Francuska će, kako je najavila, za zajedničke manevre uputiti tri borbena aviona tipa Rafale i ratni brod s helikopterom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Naša poruka je prosta: prioritet imaju dijalog, saradnja i diplomatija, kako bi istočni Mediteran postao oblast stabilnosti i poštovanja međunarodnog prava”, zaključila je ministrica odbrane.

Brojne vojne vježbe

Ranije je objavljeno kako će Grčka, Francuska, Italija i Kipar provesti od srijede do petka zajedničku vojnu vježbu južno od Krita, saopćilo je grčko Ministarstvo odbrane.

Grčki vojni izvor rekao je u utorak da ratna avijacija ove zemlje provodi vježbe kod Krita, Karpatosa i Kastelloriza, u kojima učestvuju samo grčke snage.

Uskoro će biti održane i vježbe s ratnom avijacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u ponedjeljak su na jugu Krita održane vježbe grčkih i američkih snaga, naveo je izvor.

Osim Grčke, vojne vježbe južno od Krita provodi i Turska. 

Otkriće velikih nalazišta plina u istočnom Sredozemnom moru zadnjih godina izazvalo je velike napetosti između Ankara i Atene, koje se spore oko granica u tom području.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO