WHO: Pandemija se širi, ali usporava rast novih slučajeva

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva COVID-19 u konstantnom je porastu u posljednje tri sedmice (EPA)
U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva COVID-19 u konstantnom je porastu u posljednje tri sedmice (EPA)

Pandemija korona virusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 usporio na globalnom nivou, izuzev u Jugoistočnoj Aziji i Istočnom Mediteranu, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sjeverna i Južna Amerika i dalje predstavljaju najteže pogođene regione, u kojima je prošle sedmice potvrđena polovina broja novozaraženih od preko 1,7 miliona i 62 posto od 39.240 smrtnih slučajeva od posljedica COVID 19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prošle sedmice je broj novozaraženih opao za četiri posto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 posto.

Rast u Jugoistočnoj Aziji

Jugoistočna Azija, druga u svijetu po ozbiljnosti epidemiološke situacije, prijavila je porast broja novozaraženih za 28 posto, dok je broj preminulih od korona virusa veći za 15 posto.

Pad u regiji Zapadnog Pacifika

I u regiji Istočnog Mediterana povećao se broj oboljelih od COVID-19, i to za četiri posto, dok je broj smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti u konstantnom padu tokom posljednjih šest sedmica.

Novozaraženih i preminulih od korona virusa u Africi je u toku prošle sedmice bilo manje za osam do 11 posto, navodi se u izvještaju WHO-a.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva COVID-19 u konstantnom je porastu u posljednje tri sedmice.

Posljednje sedmice tek je neznatno uvećan, za jedan posto, dok je broj preminulih od posljedica zaraze koronom nastavio rasti.

Ragija Zapadnog Pacifika bilježi pad novozaraženih za pet posto, pokazuju podaci WHO-a.

Prema statistici agencije Reuters, više od 23,65 miliona ljudi u svijetu je do sada zaraženo korona virusom, dok je od posljedica bolesti izazvane njime umrlo 811.895 pacijenata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO