Prvi slučajevi korona virusa u Gazi, uvedeno vanredno stanje

U gusto naseljenom Pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca (EPA)

Palestinske vlasti u Gazi registrirale su prve slučajeve korona virusa u tom gradu, nakon čega je uvedeno 48-satno vanredno stanje, koje će obuhvatati cijeli Pojas Gaze.

U jednom izbjegličkom kampu u Gazi registrirana su četiri slučaja korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U gusto naseljenom Pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca.

Južna Koreja zatvara škole

Južna Koreja u utorak je naredila da se zatvori većina škola u Seulu i okolnim područjima te da se nastava ponovno održava preko interneta, u najnovijoj u nizu mjera opreza u svrhu sprječavanja daljnjeg rasta broja slučajeva korona virusa.

Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su 280 slučajeva do ponedjeljka u ponoć, te zemlja sada ima 17.945 zaraženih i 310 umrlih.

To znači pad u dnevnom broju novozaraženih. Do subote u ponoć bilo je 397 slučajeva, što je bila najviša dnevna brojka od početka marta.

Svi učenici, osim učenika završnih razreda srednjih škola, u gradovima Seulu i Incheonu i pokrajini Geonggi, imat će online nastavu do 11. septembra, saopćilo je ministarstvo obrazovanja u utorak.

U posljednje dvije sedmice najmanje je 150 učenika i 43 školska djelatnika bilo pozitivno na testiranju na korona virus na širem području Seula, rekla je ministrica obrazovanja Yoo Eun-hae na brifingu.

Seul je u ponedjeljak prvi put naredio da su maske obavezne i u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru i da se zatvaraju crkve, noćni klubovi, karaoke barovi i ostala mjesta visokog rizika.

Ponovo zaraženi korona virusom

Pacijent u Holandiji i još jedan u Belgiji ponovno su zaraženi korona virusom, izvijestila je u utorak holandska televizija NOS pozivajući se na virologe.

Ta je vijest objavljena nakon izvještaja naučnika u Hong Kongu o muškarcu koji je ponovno zaražen četiri i po mjeseca otkako je ozdravio.

NOS prenosi izjavu virologinje Marion Koopmans koja je rekla da je holandski pacijent starija osoba oslabljenog imuniteta.

Ona je kazala da su poznatiji slučajevi kada su ljudi dugo bolovali od virusa da bi se on zatim razbuktao.

Međutim, prava reinfekcija zahtijeva genetsko testiranje virusa u prvoj i drugoj infekciji kako bi se vidjelo razlikuju li se virusi.

U Brazilu 17.078 novih slučajeva

U Argentini je potvrđen 8.731 novi slučaj korona virusa, što je najveći broj od početka pandemije, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Ukupan broj inficiranih u toj južnoameričkoj državi dostigao je 350.867, prenosi agencija Tass.

U protekla 24 sata od korona virusa umrla je 381 osoba, što je najviše od početka pandemije.

Ukupno je od korona virusa u Argentini umrlo 7.366 ljudi.

Upozorenje Njemačke

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj povećan je za 1.278 – na 234.853, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch” (RKI).

Od korona virusa u posljednja 24 sata umrlo je još pet ljudi, a od početka pandemije 9.277 osoba.

Njemačka je upozorila svoje građane da ne putuju u Pariz i na francusku Azurnu obalu zbog širenja korona virusa u tim područjima, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je upozorilo da se, ako nije nužno, ne putuje u regiju gdje se nalazi Pariz, kao ni na jug, u regiju Provansa-Alpe-Azurna obala, koja obuhvata Marseille i Nicu.

Brazil je zabilježio 17.078 novih slučajeva oboljelih od korona virusa, a u zadnjih 24 sata umrlo je 565 osoba, objavilo je u Ministarstvo zdravstva.

U toj zemlji od korona virusa umrlo je 115.309 osoba, a 3.622.861 ih je zaraženo.

Izvor: Agencije