Porodice žrtava traže maksimalnu kaznu za ubistva u džamijama

Sa saslušanja u Christchurchu: Brenton Tarrant je optužen za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i izvršenje terorističkog napada (EPA)

Porodice ubijenih u dvije džamije na Novom Zelandu, tokom saslušanja pred izricanje kazne, zatražile su u utorak od sudije da izrekne najtežu kaznu, doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, za napadača koji nije pokazao nikakvo žaljenje i kao da se zlokobno smješkao tokom govora jednog preživjelog.

Mirwais Waziri, koji je ranjen tokom napada na džamiju Al Noor u Christchurchu, odustao je od napisanog obraćanja sudu i direktno se obratio bijelom supremacisti Brentonu Tarrantu, nakon što je vidio kako kod njega nema “nikakvog žaljenja, niti srama u očima”.

“On ni zbog čega ne žali”, kazao je Waziri u utorak, drugog dana saslušanja na višem sudu u Christchurchu, prenosi Reuters.

“Danas tebe nazivaju teroristom, dokazao si svijetu da mi, muslimani, nismo teroristi. Poručujem ljudima Novog Zelanda da teroristi nemaju vjere, rase, niti boje”, dodao je Waziri i dobio aplauz ljudi koji su na galeriji pratili svjedočenja.

Detaljno isplanirao napade

Nathan Smith, Britanac koji je preživio masakr u džamiji Al Noor, također se direktno obratio Tarrantu.

“Kada budeš imao slobodnu minutu, a mnogo ćeš ih imati… Smiješno? Da, jako smiješno. Možda tada trebaš pokušati čitati Kur'an. Prekrasan je”, izjavio je Smith u reakciji na Tarrantovo smješkanje.

Tarrant, 29-godišnji Australac, ove sedmice će saznati kaznu nakon što je priznao krivicu za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i jednu optužbu za izvršenje terorističkog napada tokom ubilačkog pohoda 2019. godine u gradu Christchurch, koji je uživo prenosio na Facebooku.

Tužitelji su ranije na sudu kazali kako je Tarrant pažljivo isplanirao napade kako bi napravio što više žrtava, sakupivši oružje i municiju, treniravši u klubovima za pucanje te studiravši planove džamija.

Presuda za ubistvo obavezno znači doživotni zatvor, a sudija može izreći doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, što do sada nikada nije izrečeno u Novom Zelandu, navodi Reuters.

Izvor: Agencije