Mediji: UAE otkazao trilateralni sastanak s Izraelom i SAD-om

Mike Pompeo je ostavio mogućnost prodaje aviona Emiratima
Mike Pompeo je ostavio mogućnost prodaje aviona Emiratima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu protiv je dogovora da SAD proda borbene avione F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog čega su Emirati otkazali trilateralni sastanak kojeg su te tri zemlje najavile za petak.

Pozivajući se na tri različita izvora, medijska kuća Axios javlja da su Emirati učinili iznenađujući potez, i to nedugo nakon što su s Izraelom postigli dogovor o potpunoj normalizaciji bilateralnih odnosa, prenosi Anadolija.

Isti izvor tvrdi da su Emirati otkazali trilateralni susret sa SAD-om i Izraelom nakon što je izraelski premijer kazao da se protivi bilo kakvom dogovoru o prodaji američkih borbenih aviona Emiratima.

Podsjetivši kako je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Kelly Craft na sastanak pozvala kolege iz Izraela i UAE-a, izvori portala Axos tvrde da je UAE otkazao taj sastanak kako bi poslao poruku Izraelu.

Pompeo: Sačuvati nadmoći Izraela

Odluku o otkazivanju sastanka Emirati su, navodno, poslali ambasadorici Craft i Bijeloj kući.

Izraelski list Yedioth Ahronoth nedavno je napisao kako je, nakon postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Tel Aviva i Abu Dabija, SAD otvorio mogućnost prodaje aviona F-35 i bespilotnih letjelica Emiratima.

Netanyahu se oglasio po toj temi i poručio da se protivi prodaji bilo kojeg naprednog oružja zemljama na Bliskom istoku, uključujući one koje postignu mirovni dogovor s Izraelom.

Uporedo s tim, Netanyahu se u ponedjeljak sastao sa šefom američke diplomatije Mikeom Pompeom, koji je ostavio mogućnost prodaje aviona Emiratima, uz to da SAD ima obavezu sačuvati vojnu i oružanu nadmoć Izraela u regiji.

Oštra reakcija palestinskog rukovodstva

“Međutim, mi i s Emiratima duže od 20 godina imamo saradnju u oblasti sigurnosti. Već smo slali vojnu pomoć i razmatramo proces nastavka pomoći UAE-u, kako bi štitili svoj narod od iranske prijetnje. To ćemo činiti, uz ispunjavanja obećanja koja smo dali Izraelu”, kazao je Pompeo.

Emirati i Izrael su prije 12 dana saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael i UAE nedavno su uz posredovanje SAD-a postigli sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

23 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO