Fauci se protivi ranom odobrenju vakcine u SAD-u

Michael Caputo iz Ministarstva zdravlja je negirao da SAD ulaže napor da se ubrza razvoj vakcine iz političkih razloga (EPA)
Michael Caputo iz Ministarstva zdravlja je negirao da SAD ulaže napor da se ubrza razvoj vakcine iz političkih razloga (EPA)

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci zjavio je da se protivi ranom odobrenju za vakcinu protiv korona virusa i istakao da vakcina ne smije biti odobrena prije nego što se dokaže da je sigurna i efikasna.

Te je kazao nakon što su dva izvora rekla za CNN da Bijela kuća razmatra mogućnost ranog odobravanja za hitno korištenje vakcine, i to prije nego što se završe posljednja testiranja, prenosi Tanjug.

U međuvremenu je Michael Caputo iz Ministarstva zdravlja negirao da Sjedinjene Američke Države ulažu veliki napor da se ubrza razvoj vakcine iz političkih razloga.

“Jedna stvar za koju ne želite da se desi jeste da vakcina bude odobrena prije nego što znate kakva je njena efikasnost”, rekao je za Fauci za Reuters.

Trump je želi prije izbora

Američki predsjednik Donald Trump, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi mandat, prije nekoliko dana na Twitteru je napisao: “Mračne sile, ili ko god, preko Agencije za lijekove otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu kandidate i testiraju ih na vakcinu. Očito se nadaju odgodi pronalaska rješenja iza 3. novmebra. Treba se usredotočiti na brzinu i spašavanje života.”

Tvit je bio usmjeren na Stephena Hahna, čelnika Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Trump je ranije kazao kakoa se nada da će vakcina biti proizvedena do predsjedničkih izbora, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Predsjednik je suočen sa snažnim kritikama zbog odnosa prema epidemiji korona virusa, koja je u toj zemlji odnijela oko 175.000 života, a oboljelo je više od 5,6 miliona ljudi.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO