WHO: 172 zemlje učestvuju u globalnoj incijativi ‘COVAX’

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus (desno) tokom razgovora sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da u globalnoj inicijativi “COVAX”, čiji je cilj obezbjeđivanje ravnopravnog pristupa budućim vakcinama protiv korona virusa, učestvuju 172 zemlje i ukazala na to da je potrebno još novčanih sredstava za razvoj vakcina.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je inicijativa od kritičnog značaja za okončanje pandemije COVID-19, kao i da će ona ne samo dovesti do udruživanja rizika za zemlje koje budu razvijale i kupovale vakcine, već i obezbijediti da cijene vakcina budu najniže moguće, prenio je Tanjug.

Inicijativu zajednički predvode WHO, vakcinalna alijansa GAVI i jedna koalicija za inovacije za ciljem postizanja spremnosti za odgovor na epidemije.

Devet potencijalnih vakcina

Inicijativom je zasad obuhvaćeno devet potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a njena svrha je da zemljama potpisnicama obezbijedi ukupno dvije milijarde doza vakcina do kraja 2021. godine.

Zemlje koje žele da se pridruže inicijativi interesovanje formalno treba da izraze do 31. augusta, a namjeru pristupanja da potvrde do 18. septembra, dok prve uplate novčanih sredstava namijenjenih razvoju vakcina moraju da izvrše do 9. oktobra, navodi Reuters.

Prema podacima stanice Worldometers od COVID-a 19 se zarazilo više od 23 miliona ljudi u svijetu, od čega se višem od 16 miliona izliječilo. Preminulo je više od 813 hiljada oboljelih.

Izvor: Agencije