U SAD-u odobreno liječenje krvnom plazmom oporavljenih

Liječenje podrazumijeva prenošenje antitijela oporavljenog pacijenta na pacijenta koji je zaražen korona virusom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je da je Agencija za hranu i lijekove (FDA) po hitnom postupku odobrila korištenje krvne plazme oporavljenih od COVID-19 za liječenje zaraženih korona virusom.

Tu odluku objavio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, rekavši da je plazma oporavljenih “moćna terapija”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Rekao je da će postupak FDA proširiti pristup liječenju koje se već koristi.

Liječenje podrazumijeva prenošenje antitijela oporavljenog pacijenta na pacijenta koji je zaražen korona virusom

Najava ‘velikog proboja’

Bijela kuća je ranije saopćila da će Trump objaviti “veliki proboj u liječenju COVID-19”, pandemije zbog koje je u SAD-u umrlo više od 176.000, a zaraženo skoro 5,7 miliona ljudi, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, prenosi Glas Amerike (VoA).

Dan ranije Trump je, bez dokaza, optužio “duboku državu i slično”, odnosno “ljude u sjenci” u američkoj FDA, da “otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane”.

Trump je čak na Twitteru, bez dokaza, iznio tvrdnju da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu lijekova “očigledno pokušavaju odgoditi pronalaženje odgovora na virus do poslije izbora 3. novembra”.

Izvor: Agencije