U Hong Kongu potvrđen prvi slučaj ponovne infekcije korona virusom

U SAD-u bi broj preminulih od korona virusa do sredine seprembra mogao premašiti 200.000, tvrdi CDC (EPA)

Stručnjaci iz Hong Konga objavili su u ponedjeljak da su otkrili prvi potvrđeni slučaj u svijetu ponovne infekcije korona virusom, ali naglašavaju da je prerano iz toga izvlačiti konačne zaključke.

„Taj slučaj pokazuje da se ponovna infekcija može dogoditi samo nekoliko mjeseci nakon što je osoba ozdravila od prve zaraze“, kaže u priopćenju mikrobiološki odjel Univerziteta u Hong Kongu (HKU), prema kojem su između dvije infekcije kod tog muškarca prošla četiri i po mjeseca, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Prema istraživačima, genetska analiza pokazala je da su te dvije sukcesivne infekcije istog pacijenta uzrokovane dvjema različitim sojevima SARS-CoV-2, virusa odgovornog za COVID-19.

“Naši rezultati sugeriraju da bi SARS-CoV-2 mogao nastaviti kolati u populaciji, kao što je slučaj s ostalim korona virusima odgovornima za banalne prehlade, iako su pacijenti stekli imunitet”, nastavljaju stručnjaci s HKU-a.

„Budući da imunitet ne može trajati dugo nakon infekcije, cijepljenje bi se trebalo razmotriti i za one koji su već bili zaraženi“, ocjenjuju oni.

Drugi put bez ikakvih simptoma

Tridesettrogodišnji pacijent, stanovnik Hong Konga, prvi put je na testu bio pozitivan 26. marta, nakon što je pokazivao simptome COVID-a 19, poput kašlja, glavobolje, grlobolje i povišene tjelesne temperature.

Kada je ozdravio, dva put je testiran i u oba navrata bio negativan.

Međutim, 15. augusta ponovo je bio pozitivan na testu.

Ovaj put, međutim, nije imao nikakve simptome: njegova je bolest otkrivena zbog testa na aerodromu u Hong Kongu, gdje se vratio iz Španije preko Velike Britanije.

“Vrlo je malo vjerovatno da kolektivni imunitet može eliminirati SARS-CoV-2, iako je moguće da nove infekcije budu slabijeg intenziteta od prve, kao što je pokazao slučaj ovog pacijenta“, pišu naučnici u studiji.

Studiju je u ponedjeljak prihvatio američki medicinski časopis Clinical Infectious Diseases i čeka se njezina objava.

Posljednjih mjeseci spominjalo se više slučajeva moguće reinfekcije u svijetu, ali bez jasne potvrde.

Izvor: Agencije