Rusija protjeruje austrijskog diplomatu

Odluku je Rusija uručila austrijskom ambasadoru koji je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova u Moksvi (EPA)

Rusija je danas najavila protjerivanje autrijskog diplomate kao odgovor na odluku Beča da protjera ruskog diplomatu nakon medijskih informacija o njegovoj umiješanosti u aferu industrijske špijunaže, prenijela je agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Polazeći od principa reciprociteta, jedan diplomata austrijske ambasade u Rusiji proglašen je nepoželjnom osobom”, kao odgovor na takvu odluku Beča, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ta odluka Rusije uručena je austrijskom ambasadoru koji je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova, i kome je Moskva izrazila “snažan protest” zbog “neosnovanog” protjerivanja ruskog diplomate.

Austrija je odbila da precizira razloge za protjerivanje ruskog diplomate, navodeći samo da je “njegovo ponašanje u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”.

Prema pisanju austrijskih medija, ruski diplomata mora da do 1. septembra napusti Austriju zbog višegodišnje “privredne špijunaže u kompaniji visoke tehnologije, a uz pomoć jednog austrijskog državljanina”.

Dobri odnosi Austrije i Rusije

Ovo je prvi put da je neki ruski diplomata proglašen nepoželjnom osobom u Austriji.

Ruska ambasada je ocijenila “skandaloznom” tu odluku, kao i da će ona nanijeti štetu odnosima dvije zemlje.

Penzionisani pukovnik austrijske vojske osuđen je u junu na tri godine zatvora zbog špijunaže. On je bio u kontaktu sa ruskim oficirom za vezu i više od 25 godina dostavljao je Moskvi informacije o austrijskom sistemu naoružanja.

Austrija je neutralna zemlja koja ima dobre odnose sa Rusijom. Ona je 2018. odbila da protjera ruske diplomate poput ostalih evropskih zemalja, kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije